Гостиарски

ПИСМА: Читател реагира на пропусти со наплатата на паркинг

До нашата редакција стигна писмо од читател кој реагира на проблеми со зонското паркирање во Гостивар. Деан Лазарески кој се занимава со туризам и превоз на патници пишува дека во петокот (2 февруари) имал непријатно искуство поради нефункционалност на системот ...

Прочитај повеќе »

Дали знаете што всушност значи „калејнца“?

Веруваме дека на многумина гостиварци веднаш им се отвора апетит кога ќе се спомне овој збор. Знаете ли што всушност значи „калејнца“, зборот кој во гостиварскиот регион најчесто се користи за јадењето „тава со ориз и пилешко“? „Калејнца“ доаѓа од ...

Прочитај повеќе »

ПИСМА: Каналот во Циглана 2 – Отпадни води, непријатна миризба, опасност

Жители од гостиварската населба Циглана 2 реагираат на опасноста поради нечистотијата и смрдеата од каналот кој поминува низ нивната населба. Во пораката која стигна до нашата редакција пишуваат дека во каналот течат отпадни води, има ѓубре и се шири непријатна ...

Прочитај повеќе »

Се потсетуваме на Гостивар низ времето – Саат Кулата без дрвениот дел

Симболот на Гостивар, градската Саат Кулата, според записите кои постојат била изградена во 17 век од Исмаил-ага. Неговото име како донатор со османлиско писмо го пишува на плочата пред влезната врата на објектот. Во времето кога била изградена, сите други ...

Прочитај повеќе »

Анкета со ученици од Гостивар – Како го поминуваат зимскиот распуст?

Ивона Богојевска, прва година гимназија Имавме напорно полугодие и зимскиот распуст во секој случај ни помага малку да се ослободиме од школските обврски. Тука се и празниците кои ги поминуваме заедно со семејството и пријателите. Мислам дека сите ученици го ...

Прочитај повеќе »

(5) ОДГОВАРААТ: Емел Мехмеди, Адис Исмаили

Емел Мехмеди, одделенски наставник „Секоја година носи и позитивни и негативни работи, така и 2017. Најголема радост во 2017 година за мене беше раѓањето на мојот внук, односно што за прв пат станав тетка. Како просветен работник посебно задоволство ми ...

Прочитај повеќе »

(4) ОДГОВАРААТ: Мерита Алили, Самир Грбле, Миртезан Селими

Мерита Алили, секретар на Црвен Крст Гостивар „2017 година беше исполнета со многу активности, како крводарителски акции, делење хуманитарна помош на ранливите категории, проекти за поддршка на деца со посебни потреби, грижа на стари и изнамоштени лица, натпревар по прва ...

Прочитај повеќе »

(3) ОДГОВАРААТ: Дубравка Новаковска, Ивица Димчевски, Јасин Зејнел

Дубравка Новаковска, доктор специјалист по семејна медицина Не знам дали е поради еуфоричното расположение од предстојните новогодишни празници или мојата позитивна природа, на ум ми паѓаат само убави работи како на професионален така и на приватен план. Оваа 2017 беше ...

Прочитај повеќе »