Здравје и убавина
Благо колпите – старински рецепт и традиција кои гостиварци не ги забораваат
Во поголемиот дел од Гостивар и низ околните села, традиционално низ годините многу често се правело и ден денес се прави благо колпите со јаболка. Тоа се јадело како десерт, но може и како појадок. Благото колпите, или тегната пита се прави со домашни сукани или готови кори, се полни со ореви, јаболка и шеќер.
Потребни состојки:
-500гр готови кори
-50мл масло
-300гр мелени ореви
-5 рендани јаболка
-200гр шеќер
Една кора се става на маса и се попрскува со масло. Над неа се става уште една кора, врз неа се става филот од ореви, јаболка и шеќер. Двете кори се виткаат како ролна. Постапката се повторува исто со сите кори. Се пече во загреарна рерна на 180 степени. Откако ќе се испече, се попрскува со вода и се покрива со крпа.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 1 месец
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар