Поврзи се со нас

Вести Гостивар

116 години од загинувањето на Гоце Делчев и 39 години од смртта на Тито

Денешниот датум 4-ти мај, историски се памети како ден на смртта на револуционерот Гоце Делчев и на креаторот на екс Југославија, Јосип Броз Тито.
Гоце Делчев е еден од најпознатите борци за независна и слободна Македонија, водач на македонското револуционерно движење. Роден е на 4 февруари 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола. Се школувал во гимназијата во Солун и на Воената академија во Софија, од каде бил исклучен поради своите идеи и дејствување. Работел како учител во Штип. Бил член на Централниот комитет на ТМОРО, учесник на Солунскиот конгрес на ВМРО, 1896 и се ангажирал на создавање мрежа на бази, комитети и комитски чети на Организацијата. Неговата најпозната визионерска мисла гласи: Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар меѓу народите. Бил убиен од турската војска, на денешен датум, 1903-та година, во селото Баница.
На ист ден, пред 39 години, почина доживотниот претседател на бивша СФРЈ, лидер на КПЈ и маршал – Јосип Броз Тито.
За неговиот лик и дело се врзани контроверзи и различни ставови. Додека едни го сметаат за неприкосновен лидер, други го осудуваат поради тоталитарен режим и градењето на култ кон личноста. Од Втората светска војна Тито излегол како легендарен лидер.
Јосип Броз Тито почина на 4-ти мај 1980 година во Клиничкиот центар во Љубљана.

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно