Поврзи се со нас

Македонија

82% од починатите последниве три месеци не биле вакцинирани

Објавено

на

Вчера беа регистрирани нови 417 случаи на Ковид-19 од 2.964 тестирања или 14 отсто, вкупно пријавени десет починати и 329 оздравени пациенти. Во моментот во државата има 6.576 активни случаи. Во последните три месеци, 73 отсто од позитивните случаи на Ковид-19 не биле вакцинирани. Тој процент кај хоспитализираните е 75, а кај починатите 82, покажа анализата на Министерството за здравство.

Вкупниот број на Ковид-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата достигна 201.708 од направени 1.378.530 тестирања. Оздравени се 188.024 пациенти, починати 7.108.

Во периодот од 6 август до завчера, на територија на државата се потврдени 45.621 граѓанин позитивни Ковид-19, од кои 12.375 лица или 27 отсто биле целосно вакцинирани. Според статистика за последните речиси три месеци, 33.246 граѓани, односно 73 отсто од позитивните на Ковид-19, не биле вакцинирани, се наведува во анализата на вакцинирани од позитивните случаи со Ковид-19, што вчера ја објави Министерството за здравство.

За вакцинирани, како што се посочува во соопштението, се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.

Процентот на хоспитализирани лица кои се невакцинирани изнесува 75 отсто, додека 25 отсто од сите моментно хоспитализирани пациенти се целосно вакцинирани.

Смртноста кај невакцинираните е драстично поголема, покажува анализата. Во период од 6 август до завчера, на територија на државата од Ковид-19 починале 1.592 пациенти. Од нив, 1310 пациенти или 82 отсто не биле вакцинирани, а 18 отсто, односно 282 примиле вакцина. Според анализите, починатите имале повеќе комбинирани хронични заболувања.

Пациентите биле вакцинирани со сите типови вакцини кои ги има на располагање кај нас. Секоја вакцина која ја имаме на располагање е безбедна, информираат од Министерството и апелираат граѓаните да се вакцинираат, бидејќи само така ќе дојдеме до колективен имунитет и ќе спречиме ширење на мутации на САРС-КоВ-2.

Досега се ревакцинирани 46 отсто од полнолетните граѓани, а трета доза примиле 27.298 граѓани.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

82% e të vdekurve në tre muajt e fundit nuk kanë qenë të vaksinuar

Објавено

на

Dje ishin të regjistruar 417 raste të reja të KOVID-19 nga 2.964 testime ose 14 përqind, gjithësej të paraqitur dhjetë të vdekur dhe 329 pacientë të shëruar. Për momentin në shtet ka 6.576 raste aktive. Në tre muajt e fundit, 73 përqind të rasteve pozitive të Kovid-19 nuk kanë qenë të vaksinuar. Kjo përqindje tek të hospitalizuarit është 75, kurse tek të vdekurit 82, tregoi analiza e Ministrisë së shëndetësisë.

Numri i përgjithshëm i personave kovid- të diagnostikuar në vendin tonë nga fillimi i epidemisë mbërriti 201.708 nga 1.378.530testime të bëra. Janë shëruar 188.024 pacientë, të vdekur 7.108.

Në periudhën nga 6 Gusht deri pardje, në territorin e shtetit janë konfirmuar 45.621 qytetarë pozitiv të KOVID-19, prej të cilëve 12.375 persona ose 27 përqind kanë qenë plotësisht të vaksinuar. Sipas statistikave për gati tre muajt e fundit, 33.246 qytetarë, gjegjësisht 73 përqind të rasteve pozitive të Kovid-19, nuk kanë qenë të vaksinuar, është shënuar në analizën e të vaksinuarve nga rastet pozitive të Kovid-19, që dje e shpalli Ministria e shëndetësisë.

Për të vaksinuar, siç theksohet në njoftimin, konsiderohen personat që janë vaksinuar me dy doza dhe kanë kaluar së paku 14 ditë nga pranimi i dozës së dytë të vaksinës.

Përqindja e personave të hospitalizuar që nuk janë të vaksinuar është 75 përqind, përderisa 25 përqind nga të gjithë pacientët momentalisht të hospitalizuar janë plotësisht të vaksinuar.

Vdekshmëria tek të pavaksinuarit është në mënyrë drastike më e madhe, tregon analiza. Në periudhën prej 6 Gusht deri pardje, në territorin e shtetit nga Kovid-19 kanë vdekur 1.592 pacientë. Prej tyre, 1310 pacientë ose 82 përqind nuk kanë qenë të vaksinuar, kurse 18 përqind, gjegjësisht 282 kanë pranuar vaksinë. Sipas analizave, të vdekurit kanë pasur më shumë sëmundje të kombinuara kronike.

Pacientët kanë qenë të vaksinuar ne të gjitha llojet e vaksinave që janë në dispozicion tek ne. Çdo vaksinë që e kemi në dispozicion është e sigurtë, informojnë nga Ministria dhe apelojnë qytetarët të vaksinohen, pasi vetëm ashtu do të mbërrijmë deri te imuniteti kolektiv dhe donte parandalojmë përhapjen e mutacioneve të SARS-COV-2.

Deri tash janë vaksinuar 46 përqind nga qytetarët në moshë madhore, kurse dozë të tretë kanë pranuar 27.298 qytetarë.

Популарно изминативе 100 дена