Рецепти
Африкански специјалитет „ШАКШУКА“ – шарен танц во устата
Ова јадење е традиционално во африканските земји. На тамошниот јазик значи „мешавина“ или „тресење“. Во слободен превод – ќе ве стресе од единствен шарен неодолив вкус.
состојки:
-половина главица кромид
-едно чешне лук
-по една зелена и црвена пиперка
-600-700 мл. сос од домати
-5-6 јајца
-една лажица црвен пипер
-сол, бибер, маслиново масло
-магдонос
-малку шеќер
-чили
подготовка:
Загрејте го маслото во подлабока тава. Додадете ги сецканиот кромид и лук и пропржете додека не омекнат. Потоа ставете ги сецканите пиперки и пржете, исто така додека не омекнат. Во сето тоа, налејте го сосот од домати, ставете ги сите зачини и измешајте.
Оставете неколку минути да проврие. На крај одозгора кршете ги јајцата, внимателно едно по едно. Покријте ја тавата со капак и оставете да се готви десетина минути. Јајцата треба да бидат добро зготвени, а сосот под нив малку згуснат.
Шеќерот и чилито се додаваат според вкус, зависно дали повеќе сакате лута или неутрална храна.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 1 месец
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар