fbpx
Поврзи се со нас

Занимливости

Ако можете да го прочитате овој текст мозокот ви работи совршено

Објавено

на

Веројатно некогаш ви се случило да сретнете некој збор каде што некоја буква недостасува или со неисправен редослед на буквите, а вие сепак на некој начин ќе го прочитате тој збор или реченица исправно.

Во продолжение ако правилно и без потешкотии го прочитате пасусот вашиот мозок работи совршено.

СТ3 ЗН43Л3 Л1 Д3К4 Ч083ЧКИ0Т М0З0К ИМ4 СП0С06Н0СТ Т3КСТ0Т Д4 Г0 Н46ЉУДУ84 К4К0 Ц3ЛИН4 И Д4 6EЗ ПР06Л3МИ ПР3ПОЗН484 И ЧИТ4 З60Р08И К0И Н3 С3 ИСПР48Н0 Н4ПИШ4НИ? 0844 П0Ј484 С3 Н4Р3КУ8А ТИП0ГЛИК3МИЈ4, 4 И4К0 С3УШТ3 Н3 3 СЛУЖ63Н0 З483Д3Н4 В0 КНИГИТ3, СВ03Т0 М3СТ0 СИ Г0 Н40ЃА 80 Г3ШТ4ЛТ ПСИХ0Л0ГИЈ4Т4.

Човечкиот мозок е биолошки компјутер кој обработува информации. Тој не е во состојба да решава сложени математички операции како вистински компјутер, но може да размислува, пишува поезија, дизајнира, режира филмови…

Ако успеете и да ја прочитате и нареднава порака без проблеми, тоа значи дека вашиот мозок работи безпрекорно.

„Ванжо е смао пврата и псолендата бкува од зоборт да се на всинткото мсето. Бкувите во седрниа мжоат да бдиат имзеснети. Вие итсо така моежте без порлбеми да чтиате и на сртаснки јзаик“. Дали успеавте ова да го прочитате? Веруваме дека успеавте!

Типогликемија е псевдонаучна конструкција која настанала после едно писмо упатено до Њу Сајентс, а станува збор за аномалија на мозокот да препознава, а потоа и да ги прочита зборовите во кои буквите се изместени.

Се јавува поради тоа што мозокот, како најсложен човеков орган е способен да изведува комплицирани дејствија, меѓу кои спаѓа и можноста на зборовите да гледа како на целина, а не буква по буква.

Доволно е да се задржат првата и последната буква во зборот, а останатите можат да се преместуваат на секаков начин и повторно ќе биде релативно едноставно да прочитате.

Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!