Поврзи се со нас

Македонија

Антикризни мерки: Институциите да штедат, забрането купување мебел, преполовени трошоци за спонзорства и репрезентации…

Објавено

на

Владата на вчерашната седница усвои таргетирани мерки и препораки за намалување на трошоците во јавниот сектор.

Со овие мерки сите буџетски корисници и единки корисници се задолжени да ги намалат расходите за стоки и услуги за 10% и да достават соодветен предлог за рационализација на трошоците до Министерството за финансии најдоцна до 21 март.

Мерките за рационализација забрануваат започнување на нови постапки за набавка на мебел и возила, освен за неопходните активности за работењето на институцијата по претходна согласност од Владата.

Владата ги задолжи сите буџетски корисници и правни лица основани од државата, за 50% да ги намалат расходите за репрезентација, спонзорства и реклами, како и користење на службените возила задолжително.

Сите буџетски корисници и единки корисници добија задолжение да го намалат бројот на службени патувања и значително да се намали бројот на членови на делегации при патувања во странство.

Владата ги задолжи јавните претпријатија и АД во државна сопственост да ги намалат тековните расходи за 15% и за тоа да ја известат Владата во рок од 15 дена. Согласно оваа мерка, јавните претпријатија основани од државата и АД во државна сопственост треба ги преработат своите финансиски планови и инвестициони програми и да ја информираат Владата во рок од 15 дена.

Владата им препорачува на регулаторните тела, на единиците на локалната самоуправа, локалните јавни претпријатија и останатите установи кои се под надлежност на општините, да ги следат донесените владини мерки и да преземат активности за рационализација на нивните расходи.

Буџетските корисници и единките корисници со овие мерки се задолжени до крајот на 2022 година, а на општините, јавните претпријатија, регулаторните тела, АД во државна сопственост и останатите субјекти во јавен сектор им се препорачува да ги почитуваат донесените антикризни мерки и да се воздржат од помалку суштинските расходи.

Сподели ја веста:

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

сите дневни вести на Телеграм:

Гостиварпред 2 недели

Гостиварецот Гоце Димовски нов директор на Дирекцијата за ТИРЗ

Гостиварпред 4 недели

Долга традиција на незаменлив вкус, „Ла Шишко“ со нов локал во Гостивар

Гостиварпред 4 недели

ИНТЕРВЈУ со Анастасија Јосифовска од Гостивар, студент на магистерски програм за медиумски комуникации во Словенија

Гостиварпред 3 недели

Дорис Димовска, млада музичка надеж од Гостивар подготвена да ја освојува сцената

Македонијапред 2 дена

Денес се слави Петровден

Рецептипред 3 недели

Летен ручек, одличен за периодов на жештина кога се јаде помалку и полесна храна

Гостиварпред 4 недели

Гостиварец пријавил уцена со фотографија на малолетната ќерка на социјални мрежи

Гостиварпред 3 недели

Повторно кражба на овци и јагниња во гостиварско село

Гостиварпред 4 недели

Вознемирувачки случај во гостиварско-Татко си ги нападнал ќерката и синот

Гостиварпред 4 месеци

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 4 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 6 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 6 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 7 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 7 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 10 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 11 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 11 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Masat kundër krizës: Institucionet të kursejnë, ndalohet blerja e mobiljeve, përgjysmimi i kostove për sponsorizime dhe përfaqësime…

Објавено

на

Qeveria në seancën e djeshme miratoi masa dhe rekomandime të synuara për uljen e shpenzimeve në sektorin publik.

Me këto masa obligohen të gjithë shfrytëzuesit e buxhetit dhe njësitë shfrytëzuese që të ulin shpenzimet për mallra dhe shërbime për 10% dhe të paraqesin propozimin përkatës për racionalizimin e shpenzimeve në Ministrinë e Financave deri më 21 mars.

Masat e racionalizimit ndalojnë fillimin e procedurave të reja për prokurimin e mobiljeve dhe automjeteve, përveç aktiviteteve të nevojshme për funksionimin e institucionit me pëlqimin paraprak të Qeverisë.

Qeveria ka detyruar të gjithë shfrytëzuesit buxhetorë dhe personat juridikë të themeluar nga shteti që të ulin me 50% shpenzimet për përfaqësim, sponsorizime dhe reklama, si dhe përdorimin e automjeteve zyrtare.

Të gjithë shfrytëzuesve buxhetorë dhe njësive shfrytëzuese iu dha obligimi që të zvogëlojnë numrin e udhëtimeve të biznesit dhe të reduktojnë ndjeshëm numrin e anëtarëve të delegacioneve kur udhëtojnë jashtë vendit.

Qeveria ka udhëzuar ndërmarrjet publike dhe SH.A. që të zvogëlojnë shpenzimet rrjedhëse për 15% dhe të informojnë Qeverinë brenda 15 ditëve. Sipas kësaj mase, ndërmarrjet publike shtetërore dhe SH.A. shtetërore duhet të rishikojnë planet e tyre financiare dhe programet e investimeve dhe të informojnë Qeverinë brenda 15 ditëve.

Qeveria rekomandon që organet rregullatore, njësitë e vetëqeverisjes lokale, ndërmarrjet publike lokale dhe institucionet tjera nën juridiksionin e komunave, t’i ndjekin masat e miratuara nga qeveria dhe të ndërmarrin aktivitete për racionalizimin e shpenzimeve të tyre.

Përdoruesit e buxhetit dhe njësitë e përdoruesve janë përgjegjës për këto masa deri në fund të vitit 2022 dhe këshillohen bashkitë, ndërmarrjet publike, organet rregullatore, SHA-të shtetërore dhe subjektet e tjera të sektorit publik që të respektojnë masat e miratuara kundër krizës dhe të përmbahen nga më pak shpenzime të konsiderueshme.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена