Рецепти
Бегова чорба-повкусна нема!

Ова е рецепт добро познат и традиционален во сараевската кујна. Не е тежок за подготовка, но бара време и внимание. Еве како да си направите Бегова чорба:
Состојки:
600 гр. пилешко месо
2 главици кромид
2 чешниња лук
2 целера
4 моркови
2 компира
200 гр.бамји
3 жолчки од јајца
4 лажици кисела павлака
магдонос, ловоров лист, сол, црн бибер
Подготовка:
Во поголемо тенџере ставете го месото, прелијте го со вода и оставете го да се вари. Откако ќе зоврие, собирајте ја пената и отстранувајте ја. Потоа сите зеленчуци (освен бамјата) убаво се мијат, се сечат на коцки и се додаваат во тенџерето. Се остава да се вари 40-тина минути. Потоа со решеткаста лажица или штипалка извадете го месото, компирот и морковот и исечкајте ги ситно. Останатиот зеленчук изблендирајте го. Сетоа тоа се враќа во тенџерето и се додаваат бамјите, ситно сецкани и зачините. Се вари уште 10 минути. Се матат жолчките од јајца и павлаката и со таа смеса се прелива чорбата.
-
Бизниспред 1 месец
ЛЕАР Тетово вработува
-
Гостиварпред 3 недели
Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ
-
Македонијапред 2 месеци
Православните одбележуваат Велики Петок, тажниот ден на распнувањето на Исус
-
Македонијапред 2 месеци
Зошто Велигден не е секоја година на ист датум – како се пресметува?
-
Македонијапред 2 месеци
Православните верници слават Благовештение
-
Гостиварпред 3 месеци
ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар
-
Вестипред 3 месеци
Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион
-
Македонијапред 2 месеци
Здружението на историчарите бара враќање на Историјата за VI одделение