fbpx
Поврзи се со нас

Култура

Богата културна понуда и подновување на салите во Центарот за култура во Гостивар

Објавено

на

Националната Установа Центар за култура АСНОМ во Гостивар ја заокружува 2016-та година со целосно реализирана програма и спроведени проекти за подобрување на условите во салите кадешто се одржуваат настаните. Во текот на годинава, биле организирани над 100 разни културни настани, од кои 20-тина со поддршка на Министерството за култура, а останатите со сопствени средства.

„Имавме богата година кога е во прашање културното живеење. Особено сме многу  задоволни од поетскиот фестивал „Литературни искри“ , кој верувам дека ќе остане традиција на Гостивар. Исто така, ние како установа направивме напор со соодветни свечености да ги одбележиме сите национални празници. Треба да споменеме дека им дадовме можност за промовирање на авторите и уметниците не само од Гостивар, туку и надвор од градот, па и надвор од границите на земјава“, оценува директорот на НУЦК АСНОМ, Луан Зенки.

Во соработка со Младинска Артистичка Корелација беа организирани неколку манифестации и одбележувања на значајни датуми.

Што се однесува до инфраструктурните проекти, во големата сала во Центарот беше извршена целосна реконструкција на кровот за да не прикиснува при дождливо време, додека во малата сала беше инсталиран систем на парно греење.

Во текот на јануари, ќе се знае точно колку и кои проекти ќе ги реализира Центарот за култура во Гостивар, следната 2017-та година.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Вработувања Полог:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!