Поврзи се со нас

Македонија

Буџет од 1,8 милијарди денари за вработувања на млади, социјалци и лица кои изгубиле работа во пандемијата

Објавено

на

Владата на вчерашната седница го прифати Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2022 година.

„Со Оперативниот план за активни програми и мерки за вработување и услуги на пазарот на трудот за 2022 година се утврдуваат програмите, мерките и услугите за вработување кои ќе обезбедат создавање нови работни места, поддршка за креирање нови работни места и зголемување на вработливоста на невработените лица, посебно на младите, долгорочно невработените и корисниците на право на парична помош од социјална заштита, како и поддршка на невработените лица на кои им престанал работниот однос во текот на кризата предизвикана поради пандемијата со КОВИД-19, односно од 11.03.2020 година.“, соопштија од владината прес служба.

Оперативниот план за вработување е предвидено да опфати 14.685 лица, а за програмите, мерките и услугите за вработување се предвидени повеќе од 1,8 милијарди денари.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 3 недели

Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ

Гостиварпред 4 недели

Продавале девојче за 50 до 200 евра, меѓу уапсените има и од Гостивар

Вестипред 3 недели

Планинско велосипедска тура „МТБ Маврово 2023“ – Во тек е пријавување

Гостиварпред 4 недели

Тамара од Гостивар ќе ја претставува Македонија на Јуниорскиот Евросонг!

Писмапред 2 недели

ПИСМА: Граѓани од Гостивар реагираат на небезбедно градилиште

Гостиварпред 2 недели

ПИСМА: Стотина родители инсистираат на целодневна настава во ОУ „Гоце Делчев“ Гостивар

Гостиварпред 3 недели

Во Гостивар утре хит комедијата „Обвинителка“ со легендарната Лидија Вуќичевиќ

Гостиварпред 2 недели

30 дена притвор за гостиварецот пријавен за сексуално вознемирување на малолетната внука

Гостиварпред 4 недели

Група граѓани од Гостивар со поддршка за Реџеп Таип Ердоган

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Buxhet prej 1,8 miliardë denarë për punësimin e të rinjve, rasteve sociale socialë dhe personave që humbën vendin e punës në pandemi

Објавено

на

Qeveria në seancën e djeshme ka pranuar Planin Operativ për programet dhe masat aktive për punësimin dhe shërbimet e tregut të punës për vitin 2022.

“Plani Operativ për programet dhe masat aktive për punësim dhe shërbime në tregun e punës për vitin 2022 përcakton programet, masat dhe shërbimet për punësim që do të ofrojnë hapje të vendeve të reja të punës, mbështetje për krijimin e vendeve të punës dhe rritjen e punësueshmërisë së të papunëve, veçanërisht të të rinjve, të papunëve afatgjatë dhe përfituesve të së drejtës për ndihmë financiare nga mbrojtja sociale, si dhe mbështetje për të papunët të cilëve u është ndërprerë marrëdhënia e punës gjatë krizës së shkaktuar nga pandemia me KOVID-19, pra nga data 11.03.2020. ”, tha shërbimi për shtyp i qeverisë.

Plani operativ i punësimit pritet të përfshijë 14.685 persona, ndërsa për programet, masat dhe shërbimet për punësim janë paraparë mbi 1,8 miliardë denarë.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена