Поврзи се со нас

Гостиарски

Бурхан Ахмети, ликовен уметник

Оставивме уште една година од животот зад нас, а пред нас се нови 365 дена. Поканивме неколку личности од Гостивар да ни кажат по што ќе ја паметат и каква им била 2021-ва и што очекуваат и посакуваат во Новата Година?

Објавено

на

2021-ва беше една од најтешките години за целиот свет, бидејќи коронавирусот ги „нападна“ сите земји една по друга, вклучително и нас. Иако бевме активни со изложби и други културни активности, законската обврска за ограничување на различни културни активности имаше негативно влијание врз многумина. Многуте процедури и контроли при патување во странство придонесоа да се намали волјата и желбата за креирање и за активности. Сепак, за мене беше многу напорна со активности и изложби, особено оние надвор од државата. Меѓу најважни мои активности во 2021 година беа:

 1. Учесник на меѓународната изложба на проектот „Ангели на светот“ која се одржа во музејот „Тсеихауз“ во Астраханскиот Кремлин, Русија.

 2. Учесник на изложбата „УМЕТНИЦИ ЗА ЖЕНИ“ во организација на Тирана Арт, која беше организирана во Уметничката галерија во Саранда, Албанија.

 3. Учесник на Ликовната колонија „Мурал фест“ во Феризај, Косово.

 4. Учесник на јубилејната колонија на 20-годишнината на Меѓународната ликовна колонија во Раховец, Косово.

 5. Учесник на меѓународната ликовна колонија „Ѓелош Ѓокај“ во Туз, Црна Гора.

 6. Организатор на 6-ти Меѓународен Ликовен Симпозиум во Струга, каде што учествуваа околу 40 уметници од 17 земји.

 7. Учесник и организатор на меѓународната ликовна изложба одржана во Куршумли Хан во Скопје, како дел од класичниот концерт.

 8. Учесник на меѓународната планинска колонија во Киев, Украина.

 9. Самостојна изложба „Утопија“ 12-та по ред која се одржа во артотека на Националната библиотека во Букурешт, Романија.

 10. Учесник на меѓународната ликовна изложба DUBAI ART EXPO каде учествуваа над 400 уметници од 100 земји во светот, која изложба се одржа најпрвин во просториите на комплексот „Мејдан“, а потоа следните денови во уметничката галерија Акаас во Ал Фахиди, Дубаи.

 11. Учесник на меѓународната ликовна изложба која се одржа во Уметничката галерија во Куманово каде ми беше доделена наградата „Реџаи Хисени-Џаи“ за најдобра графика.

 12. Учесник на меѓународната изложба на графика која се одржа во Галеријата „Вилсон Килица“ во Фиер, Албанија.

 13. Дел од организационен тим намеѓународниот драмски фестивал “Отхело” во Гостивар.

 14. Коавтор на учебникот “Ликовна уметност 12″во Република Косовокаде како коавтор со колегата Наим Сахиу во соработка со издавачката куќа „Албас“.

 15. Учесник и претставник на Република Северна Македонија во еден голем меѓународен ликовен проект за размена на графики во соработка со Кинескиот Музеј на Графика и организаторите на 24-ти Зимски олимписки игри во Пекинг, кадешто се поканети околу 44 графичари од 40 светски земји. Со една нова графика со тематика на олимписките игри јас ќе ја претставувам Република Северна Македонија. Многу изложби ќе се организираат додека ќе траат зимските олимписки игри.

Од Новата Година 2022 посакувам да ни даде сила за да се соочиме со предизвиците на животот, да имаме храброст за да ги прилагодиме едрата за секоја ситуација и да ја земеме во наша корист. Да имаме убава година пред нас! Среќна Нова 2022 година!!!

Бурхан Ахмети, ликовен уметник.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 3 недели

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 1 месец

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 3 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 3 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 4 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 4 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 7 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 8 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

АНКЕТА:

Дали ќе гласате на претстојните ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ и ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2024?
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Burhan Ahmeti, artist

Оставивме уште една година од животот зад нас, а пред нас се нови 365 дена. Поканивме неколку личности од Гостивар да ни кажат по што ќе ја паметат и каква им била 2021-ва и што очекуваат и посакуваат во Новата Година?

Објавено

на

2021-shi ishte një nga vitet më të vështira për të gjithë botën, sepse koronavirusi “sulmoi” të gjitha vendet njëri pas tjetrit, përfshirë edhe neve. Edhe pse ishim aktivë me ekspozita dhe aktivitete të tjera kulturore, detyrimi ligjor për të kufizuar aktivitete të ndryshme kulturore ndikoi negativisht për shumicën. Procedurat dhe kontrollet e shumta gjatë udhëtimit jashtë vendit kanë ndikuar në uljen e vullnetit dhe dëshirës për të krijuar dhe aktivitete. Megjithatë, për mua ishte shumë e vështirë me aktivitete dhe ekspozita, veçanërisht ato jashtë vendit. Ndër aktivitetet e mia më të rëndësishme në vitin 2021 ishin:

1.  Pjesëmarrës në ekspozitën ndërkombëtare të projektit “Engjëjt e Botës” mbajtur në Muzeun “Tseihaus” në Kremlinin e Astrakhan, Rusi.

 1. Pjesëmarrës në ekspozitën “ARTISTË PËR GRATË” organizuar nga Tirana Art, e cila u organizua në Galerinë e Arteve në Sarandë, Shqipëri.

 2. Pjesëmarrës në Koloninë Artistike “Mural Fest” në Ferizaj, Kosovë.

 3. Pjesëmarrës në koloninë jubilare të 20 vjetorit të Kolonisë Ndërkombëtare të Artit në Rahovec të Kosovës.

 4. Pjesëmarrës në koloninë ndërkombëtare të artit “Zelosh Gjokaj” në Tuz të Malit të Zi.

 5. Organizator i Simpoziumit të 6-të Ndërkombëtar të Artit në Strugë, ku morën pjesë rreth 40 artistë nga 17 vende.

 6. Pjesëmarrës dhe organizator i ekspozitës ndërkombëtare të artit të mbajtur në Kurshumli Han të Shkupit, në kuadër të koncertit klasik.

 7. Pjesëmarrës në Koloninë Ndërkombëtare Malore në Kiev, Ukrainë.

 8. Ekspozita solo “Utopia” e 12-ta me radhë mbahet në arkivin e Bibliotekës Kombëtare në Bukuresht, Rumani.

 9. Pjesëmarrës në ekspozitën ndërkombëtare të artit DUBAI ART EXPO, ku morën pjesë mbi 400 artistë nga 100 vende të botës, ekspozitë e cila u mbajt fillimisht në ambientet e kompleksit Maidan, e më pas në ditët në vijim në Galerinë e Arteve Akaas në Al. Fahidi, Dubai.

 10. Pjesëmarrës në ekspozitën ndërkombëtare të artit të mbajtur në Galerinë e Arteve në Kumanovë ku jam shpërblyer me çmimin “Rexhai Hyseni-Xai” për grafikë më të mirë.

 11. Pjesëmarrës në ekspozitën ndërkombëtare grafike të mbajtur në Galerinë “Vilson Kilica” në Fier, Shqipëri.

 12. Pjesë e ekipit organizativ të festivalit ndërkombëtar të teatrit “Othello” në Gostivar.

 13. Bashkëautor i tekstit shkollor “Artet e bukura 12” në Republikën e Kosovës si bashkautor me kolegun Naim Sahiu në bashkëpunim me shtëpinë botuese “Albas”.

 14. Pjesëmarrës dhe përfaqësues i Republikës së Maqedonisë Veriore në një projekt të madh ndërkombëtar artistik për shkëmbime grafike në bashkëpunim me Muzeun Kinez të Grafikës dhe organizatorët e Lojërave të 24-ta Olimpike Dimërore në Pekin, ku janë të ftuar rreth 44 grafistë nga 40 vende. Me një grafikë të re me temën e Lojërave Olimpike do të përfaqësoj Republikën e Maqedonisë së Veriut. Gjatë Lojërave Olimpike Dimërore do të organizohen shumë ekspozita.

Nga Viti i Ri 2022, uroj të na japë forcën për t’u përballur me sfidat e jetës, të kemi guximin t’i përshtatim velat në çdo situatë dhe ta çojmë atë në avantazhin tonë. Paçi një vit të mbarë përpara nesh! Gëzuar Vitin e Ri 2022!!!

Burhan Ahmeti, artist.

 

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена