Култура

Режисерот и актер Стојче Нешкоски по повод Светскиот ден на театарот

„Гостивар има долга традиција на негување на театарскиот живот“  „Театарот е битен сегмент од човековиот живот. Театарот е огледало на општеството, на личноста, на се` она што не` опкружува и тоа најдобро може да се види на сцената. Театарот отсликува ...

Прочитај повеќе »

Одличен концерт на хорот Симбиоза во Гостивар

  Гостиварци вчеравечер имаа можност да уживаат во несекојдневен концерт на хор составен од млади пеачи од различни националности. Вокалниот ансамбл „Симбиоза“ на сцената на Центарот за култура АСНОМ во Гостивар, се претстави со сплетови од  фолклорни песни, комбинирани според ...

Прочитај повеќе »

Поезија – Стефанија Илова, Штип

  Кoпнеж   Ми зaпирa дишењето секoгaш кoгa ќе ми се наслика вo мисливе. Телoтo ми затреперува, вo негo ја имам вистинскaта љубoв, Чувствo- тaкa гo нaрекoв.   Вoзбудaта ми врие вo крвтa, a срцевo рaстoпенo ми се рaзнесувa низ ...

Прочитај повеќе »

Поезија – Елвис Нуредини, Гостивар

Една помеѓу милион И помеѓу милион туѓи погледи, јас ќе го барам твојот. И помеѓу милион туѓи допири, јас ќе копнеам по твојот. И помеѓу милион туѓи насмевки, најубава ми е твојата. И помеѓу милион туѓи бакнежи, на моиве усни ...

Прочитај повеќе »

Поезија- Фросина Тасевска, Штип

  СКОКОТ   Ме скокоткаат нишките на животворната пајажина ме навлекуваат, снагата јуначка ми ја кинат незнајно страв меѓу пршлените се провлекува гледам чекорот на натежнатост ми мириса. Тоа неизвесна судбина семе просева, залак починка во ноќите да ти протекува. ...

Прочитај повеќе »

Поезија – Елена Здравковска, Гостивар

МАКЕДОНИЈА Mирисот на земјата! Почувствувај го мирисот на земјата што за минатото збори за народот кој низ векови неуморно се бори. За славните походи низ историјата раскажани, за јунаците храбри во битките докажани. Живописен Вардар неуморно жубори од Вруток, од ...

Прочитај повеќе »

Поезија – Наташа Петровска, Тетово

Ако небото има излез   Ако небото има излез јас сакам низ него да поминам зошто овде претесно ми е. Се задушувам во злобата го очекувам најлошото, но се радувам на вистината зошто потребата ми е силна, а слабоста голема. ...

Прочитај повеќе »