Мистерии

Биткоинот се враќа – мистериозен купувач вложил 400 милиони долари

Вредноста на Биткоинот достигна 11 илјади и двесте долари, со што речиси двојно ја зголеми својата вредност откако претходно овој месец падна и под 6 илјади долари. Вчера со Биткоинот достигна максимална вредност од 11.328 долари по информацијата дека непознат ...

Прочитај повеќе »

Зошто снегот има бела боја?

Снегулките се всушност кристали замрзната вода. Во големи количини на вода и мраз се проѕирни или имаат светло сина боја. Па, зошто тогаш снегот е бел? Причината за тоа е во интеракцијата на светлина со снегулките и молекулите на зракот ...

Прочитај повеќе »

Што се случува во Венеција? – Каналите без вода

Изминативе денови во Венеција е забележана необична слика. Познатите канали низ Венеција се пресушени после невообичаените метеролошки прилики. Всушност, ниското ниво на морето, појавата на “супер крвавата сина Месечина”, плимата, малото количество на врнежи, причина се за ретко видени кадри ...

Прочитај повеќе »

Падна снег во Сахара

Викендов снежна покривка ја покри дел од пустината Сахара. Според ТСА Алжир, снегот покрил дел од пустината, која е во алжирската држава Ал Нумам. Рано утрото во неделата наврнало околу 40 сантиметри снег, кој се задржал до 17 часот. Ова е ...

Прочитај повеќе »

Кој се плаши од Петок 13?

  Преку одредени истражувања се дошло до заклучок дека повеќе од 20 милиони луѓе во светот се плашат од Петок 13 и го сметаат за несреќен ден. Поради тоа свое верување често се обидуваат, едноставно да го преспијат овој ден. ...

Прочитај повеќе »

Ја знаете ли целата приказна за изгубениот град Атлантида?

Иако живееме во технолошки продуктивна ера, се уште постојат мистерии кои дури и по илјадници години не можеме да ги објасниме. Таква е и мистеријата за градот Атлантида. Платон бил првиот кој го споменал овој таинствен град. Тој раскажувал за ...

Прочитај повеќе »

За верување или не?! Чудна појава регистрирана на камера

Знаме дека низ македонските шуми, на многу места има поставено сензор камери за набљудување на дивиот животински свет и против ловокрадци. Камери кои се во мирување се активираат со сензор само на движење. Дали е за верување или не, ќе ...

Прочитај повеќе »

Чествување на Вториот Вардарски Баталјон 1915 I-ва Светска војна

Здружението на Македонците од Браничевскиот округ “Македонија“ со седиште во Пожаревац, на 8 октомври 2016 година, во соработка со општина Костолац, и месните заедници Света Петка и Стари Костолац организираше традиционално чествување за Македонците од Вториот Вардарски Баталјон мобилизирани во ...

Прочитај повеќе »

Во 1914 момче го оставило својот велосипед потпрен на дрво, заминувајќи во војна. До ден денес велосипедот е тука.

Прочитај повеќе »