Живот

Разговор со прим. д-р Војислав Огњаноски, епидемиолог

Секс без заштита, честа промена на партнери, користење на исти игли и шприцеви – ризик за добивање ХИВ/СИДА По повод Светскиот ден за борба против ХИВ/СИДА, 1-ви декември на оваа тема разговаравме со прим. д-р Војислав Огњаноски, епидемиолог во гостиварскиот ...

Прочитај повеќе »

Екологија: Пензионираната професорка Јованка со лекција за сите гостиварци

  Професорка во пензија и еко-клубот од гостиварската гимназија ни донесуваат една позитивна приказна која вреди да се сподели со јавноста и да и` се посвети внимание. Во потрага по добар пример за развиена еколошка свест и грижа за животната ...

Прочитај повеќе »

Прекрасни места за прошетка во гостиварскиот регион (4)

Летото се уште трае и секоја шанса за излегување од дома и прошетка треба максимално да се искористи. Во ова продолжение на предлог места за посета ве потсетуваме дека гостиварскиот регион навистина има ретки бисери како на пример Мавровското езеро ...

Прочитај повеќе »

Прекрасни места за прошетка во гостиварскиот регион (3)

Продолжуваме со предлози за посета на места во нашиот крај кои изобилуваат со природни убавини и каде може да ја одморите душата и да се препуштите на уживањето. Врбен Ова горнореканско село, опкружено со шуми и пасишта е дар од ...

Прочитај повеќе »

Прекрасни места за прошетка во гостиварскиот регион (2)

Во вториот дел на прилогот за локации, села, природни убавини кои може да ги посетите во поширокиот гостиварски регион летово, ви ги предлагаме пештерата Шаркова дупка, пештерата Ѓоновица, археолошки локалитет Ѓоновичко Кале и селото Куново.   Пештера „Шаркова дупка“ Многу ...

Прочитај повеќе »

Прекрасни места за прошетка во гостиварскиот регион (1)

  Море, езеро, плажа се секако најпримамливи места за поминување на летниот одмор. Но, доколку обврските не ви дозволуваат патување и летување во класична смисла на зборот, тоа не значи дека не може да најдете интересни и убави места за ...

Прочитај повеќе »

Разговор со Гази Абдураими, командир на ПС Гостивар

  Сообраќајките и пукањето на свадби, најголеми проблеми во летниот период   Секое лето во Гостивар низ улиците се случува сообраќаен хаос поради зголемената фреквенција на автомобили, се вози брзо, не се почитуваат правилата, се бележат зачестени сообраќајни несреќи. Какви ...

Прочитај повеќе »

Интервју: Киро Кипроски – новинар, хроничар, публицист

Во пресрет на промоцијата на најновото дело на гостиварецот Киро Кипроски, доајен на македонското новинарство, хроничар и публицист направивме интервју во кое откриваме малку повеќе за новата книга„Сага за македонските воени пилоти“, но и за неговата новинарска кариера, ставовите околу ...

Прочитај повеќе »

Интервју со Кристина Мерклер, поетеса

„Поезијата треба повеќе да се цени“   На последниот Меѓународен поетски фестивал „Литературни искри“ во Гостивар, поетесата Кристина Мерклер ја доби највисоката награда, Гран при. По тој повод, со неа разговараме за поезијата, местото на пишаниот збор во општеството, вредностите ...

Прочитај повеќе »

Жена која инспирира – Благица Грујоска

Во потрага по интересна сторија која би се вклопила во духот на Осми Март, Денот на жената, првата станица ни беше јасно определена: просветата – како област кадешто жената е најприсутна и кадешто врши благородна работа, образование и воспитување на ...

Прочитај повеќе »