Поврзи се со нас

Вести Гостивар

Четири поети од Гостивар влегоа во заедничката збирка на МПФ „Литературни искри“

Меѓународниот поетски фестивал „Литературни искри“ во Гостивар и оваа година ќе издаде заедничка збирка на песни од автори учесници на конкурсот, по избор на жири комисијата. Како што информираат организаторите, Здружението за култура и заеднички вредности „Слово 21“, од вкупно пристигнати 161 поет, во книгата ќе бидат застапени 46.

„Освен што ги избра финалистите на фестивалот, жири комисијата посветено работеше и на издвојување на автори и нивните стихови кои ќе ги красат страниците на заедничката збирка.  Одбрана е поезија со различни поетски изрази, сензибилитет, теми и мотиви, и застапени се автори од сите генерации. Особено не` радува таа разноликост и поетска разиграност, кои успеавме да ги споиме преку нашиот фестивал. Збирката ќе ја промовираме на денот на манифестацијата“, велат од Здружението.

Оваа година, песните пристигнати на конкурсот ги оценуваше жири комисијата во состав: Виолета Танчева Златева (претседател), Лулзим Хазири и Гордана Страшевска (членови).

Во продолжение, имињата на поетите кои ќе бидат застапени во збирката, меѓу кои има и четири автори од Гостивар.

Зоран Јовановиќ, Србија

Милован Србиноски, Охрид

Александар Михајловиќ, Гостивар

Афродита Џафери, Гостивар

Слободан  Беличански, Прилеп

Искра Пенева, Србија

Невен Лукачевиќ, Хрватска

Катарина Фиаменго Алиспахиќ, Србија

Мариана Делева, Бугарија

Цане Гарески, Прилеп

Светла Јакшиќ, Скопје

Радица Стојановска, Скопје

Ани Стайкова – Иванова, Бугарија

Цветанка Колева, Кавадарци

Милко Стојковиќ, Србија

Миле Лисица, Република Српска, БиХ

Верица Блажевска, Скопје

Цеца Видова – Трајческа, Прилеп

Марина Икономова Шоќева, Охрид

Милица Миленковиќ, Србија

Величка Георгиева, Бугарија

Сотир Георгиевски, Скопје

Тони Павлески, Прилеп

Снежана Алексиќ Станојловиќ, Србија

Никола Раусављевиќ, Србија

Викторија Ангелоска, Скопје, 17 години

Елена Давитковска, Виница, 15 години

Иван Гачина, Хрватска

Димитар Арнаудов, Стојаково

Ице Беличев, Струмица

Дејан Крстески, Гостивар

Мањола Брахај, Косово

Никола Јовановиќ, Србија

Никола Наумовски, Куманово

Душица Ристоска, Скопје

Јернеј Кустерле, Словенија

Славица Гаџова Свидерска, Битола

Емануела Ковачевска Китановска, Скопје, 17 години

Соња Шијаков, Штип

Ева Дејановска, Гостивар, 11 години

Емељ Туна, Скопје

Спасија Бежановска, Охрид

Давче Насевски, Штип

Стефан Костоски, Охрид

Маја Нестороска, Радожда

Љубица Шопова, Скопје

 

Gostivarpress.mk е медиумски партнер на фестивалот.

 

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!