Рецепти
Цреши, чоколадо и шлаг: Рецепт за Шварцвалд колач кој вреди да се проба

Чоколаден бисквит, шлаг и цреши се главните состојки на еден од најпопуларните светски десерти кои доаѓаат од Германија.
Колачот Шварцвалд е омилен германски класик поради фантастичната комбинација на чоколадо, цреши и шлаг, а иако подготовката бара малку трпение, трудот е награден со совршен вкус. Наместо во форма на торта, можете да подготвите „шварцвалдику“ на малку поинаков начин, како на пример венец со желе од вишни.
Состојки за торта Шварцвалд :
За тесто:
4 јајца
100 гр шеќер
100 гр брашно
30 гр какао
За крем:
500 мл шлаг
2 кесички ванилин шеќер
100 гр џем од цреши
За желе:
100 гр замрзнати или свежи цреши
1 кесичка желе за колачи
50 гр шеќер
За декорација:
40 гр чоколада во парчиња
12 коктел вишни
Масло и шеќер во прав за да се премачка калапот
Подготовка:
Обложете го калапот за торта и средишниот калап со хартија за печење. Одделете ги жолчките од белките. Изматете ги белките со шеќерот во тврдо тесто, додадете ги жолчките и измешајте ги во пената. На крајот измешајте го просеаното брашно со какаото, истурете ја смесата во калап и печете на 160 ° C, околу 40 минути. По печењето оставете го бисквитот да се излади во калапот и потоа превртете го врз основата. Исечете го бисквитот на три дела.
Изматете го шлагот со ванилиниот шеќер во цврст шлаг. Долниот слој од бисквитот премачкајте го со џем и врз него ставете уште еден слој бисквит. Избришете го металниот калап со масло и посипете со шеќер во прав. Обрачот и калапот за средината, кој исто така го бришеме со масло и го посипуваме со шеќер во прав, го ставаме врз бисквитот. Бисквитот премачкајте го со шлаг, додајте го горниот слој од бисквитот и чувајте го во фрижидер да се стегне.
Во тенџере со 150 мл вода се ставаат црешите и се варат. Процедете низ сито и вратете го сокот во тенџерето. Оставете да зоврие, додадете го желето од колачот и шеќерот. Сварете кратко и оставете го на страна. Оставете малку да се излади, а потоа прелијте ја со лажица по површината на колачот во калапот, оставете да се исцеди, па извадете го обрачот и извадете го калапот за средината.
Надворешната страна на колачот премачкајте ја со шлаг и премачкајте ја со парчиња чоколадо. Преостанатиот шлаг наполнете го во кеса за пециво и украсете го горниот дел од венецот. На крај украсете со вишни.
-
Гостиварпред 2 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Гостиварпред 4 недели
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 2 месеци
„Пица & Бургер БЕЈБИ“ – Ново уникатно место за добра храна и забава во Гостивар
-
Гостиварпред 2 месеци
Празникот Водици во Вруток прославен традиционално со уникатни обичаи
-
Светпред 3 месеци
Русија разви вакцина против рак, ќе биде бесплатна за руските пациенти и достапна на почетокот на 2025 година
-
Гостиварпред 3 месеци
Предновогодишна забава и дружење за дечињата на плоштадот во Гостивар
-
Гостиварпред 3 месеци
Хуманитарна акција на мото клубот „GO Bikers“ од Гостивар: Помош за сограѓаните во зимските денови
-
Гостиварпред 3 месеци
Абдил Биљали назначен за нов началник на ОВР Гостивар