Рецепти
Цреши, чоколадо и шлаг: Рецепт за Шварцвалд колач кој вреди да се проба

Чоколаден бисквит, шлаг и цреши се главните состојки на еден од најпопуларните светски десерти кои доаѓаат од Германија.
Колачот Шварцвалд е омилен германски класик поради фантастичната комбинација на чоколадо, цреши и шлаг, а иако подготовката бара малку трпение, трудот е награден со совршен вкус. Наместо во форма на торта, можете да подготвите „шварцвалдику“ на малку поинаков начин, како на пример венец со желе од вишни.
Состојки за торта Шварцвалд :
За тесто:
4 јајца
100 гр шеќер
100 гр брашно
30 гр какао
За крем:
500 мл шлаг
2 кесички ванилин шеќер
100 гр џем од цреши
За желе:
100 гр замрзнати или свежи цреши
1 кесичка желе за колачи
50 гр шеќер
За декорација:
40 гр чоколада во парчиња
12 коктел вишни
Масло и шеќер во прав за да се премачка калапот
Подготовка:
Обложете го калапот за торта и средишниот калап со хартија за печење. Одделете ги жолчките од белките. Изматете ги белките со шеќерот во тврдо тесто, додадете ги жолчките и измешајте ги во пената. На крајот измешајте го просеаното брашно со какаото, истурете ја смесата во калап и печете на 160 ° C, околу 40 минути. По печењето оставете го бисквитот да се излади во калапот и потоа превртете го врз основата. Исечете го бисквитот на три дела.
Изматете го шлагот со ванилиниот шеќер во цврст шлаг. Долниот слој од бисквитот премачкајте го со џем и врз него ставете уште еден слој бисквит. Избришете го металниот калап со масло и посипете со шеќер во прав. Обрачот и калапот за средината, кој исто така го бришеме со масло и го посипуваме со шеќер во прав, го ставаме врз бисквитот. Бисквитот премачкајте го со шлаг, додајте го горниот слој од бисквитот и чувајте го во фрижидер да се стегне.
Во тенџере со 150 мл вода се ставаат црешите и се варат. Процедете низ сито и вратете го сокот во тенџерето. Оставете да зоврие, додадете го желето од колачот и шеќерот. Сварете кратко и оставете го на страна. Оставете малку да се излади, а потоа прелијте ја со лажица по површината на колачот во калапот, оставете да се исцеди, па извадете го обрачот и извадете го калапот за средината.
Надворешната страна на колачот премачкајте ја со шлаг и премачкајте ја со парчиња чоколадо. Преостанатиот шлаг наполнете го во кеса за пециво и украсете го горниот дел од венецот. На крај украсете со вишни.
- Македонијапред 1 месец
Отворена летната сезоната за риболов во водите на ЈУНП „Маврово“
- Македонијапред 2 месеци
Силен земјотрес во Босна, почувствуван во Македонија
- Здравје и убавинапред 2 недели
Внимателно во природа, заштитете се од крлежи, оси, стршлени…
- Македонијапред 1 месец
Се празнува Спасовден
- Гостиарскипред 3 месеци
Во Гостивар се одржува „Вешта жена“: Уникатни трпези, забава и дружење
- Гостиварпред 2 месеци
Објавена прелиминарната листа со имиња за распределба на социјални станови во Гостивар
- Гостиварпред 2 месеци
Велигден 2022 во Гостивар: Сплотени со радост во срцата, Христос Воскресе-Навистина Воскресе!
- Гостиварпред 1 месец
Илчо Димитров и Елена Дуровска младенци на Галичка свадба 2022