Здравје и убавина
Црвени, жолти или зелени – Кои пиперки се најздрави?
Пиперките се одличен извор на витамин Ц, антиоксиданси и други есенцијални хранливи материи. Но, која е најдобра – црвената, зелената или жолтата и која е разликата меѓу нив?
Придобивките од зелената пиперка
Зелените пиперки се едни од најчесто консумираните пиперки. Имаат јасна текстура, благ вкус и нудат голем број здравствени придобивки. Тие се богати со витамин Ц, кој е неопходен за поддршка на имунитетот и формирање на колаген. Покрај тоа, овој крцкав зеленчук обезбедува витамин К, кој помага во промовирање на здравјето на коските и срцето, а витаминот А, кој го подобрува видот и здравјето на кожата, содржи и фолати (витамин Б9), кој ја поддржува клеточната делба и синтезата на ДНК, и калиум кој помага во регулирање на крвниот притисок,
Придобивките од црвената пиперка
Црвените пиперки не се само вкусни, туку и хранливи. Тие се полни со витамин Ц, ја зајакнуваат функцијата на имунитетот и производството на колаген, кои се од витално значење за здравјето на кожата. Тие не содржат нездрави масти и се нискокалорични, што значи дека можат да помогнат при губење на тежината. Тие исто така имаат витамин А, кој го поддржува видот и имунолошкиот систем, заедно со витаминот Б6, кој ја подобрува функцијата на мозокот.
Минералите како што е калиумот го подобруваат здравјето на срцето, а фолната киселина ја поддржува клеточната делба и синтезата на ДНК. Црвениот пипер е особено богат со антиоксиданси како бета-каротен и ликопен, познати по зајакнување на имунитетот, намалување на воспалението и намалување на ризикот од хронични заболувања. Нивниот сладок, но малку зачинет вкус ги прави одлична состојка за салати, сендвичи и сосови.
Придобивките од жолтата пиперка
Тие се богати со витамини Ц, А и Б6, клучни за функцијата на имунолошкиот систем, здравјето на очите и функцијата на мозокот. Овие пиперки исто така нудат минерали како калиум и фолна киселина, за кои е познато дека го промовираат здравјето на срцето и функциите на клетките.
Придобивките од жолтиот пипер ги вклучуваат и неговите антиинфламаторни својства поради содржината на антиоксиданси, особено каротин. Тие исто така се нискокалорични и можат да бидат одлична ужина доколку сте на диета.
Која е поздрава?
Пиперките доаѓаат во различни бои, а секоја нуди различни здравствени придобивки. Црвените пиперки често се сметаат за најдобар избор. Тоа е затоа што тие се целосно зрели и имаат најголема хранлива содржина во споредба со помалку зрели зелени и жолти пиперки.
Сепак, треба да се забележи дека жолтите пиперки всушност содржат највисоко ниво на витамин Ц меѓу трите бои, што ги прави одличен избор за зголемување на внесот на оваа хранлива материја. Генерално, сите три бои на пиперките се хранливи и нудат уникатни здравствени придобивки.
-
Рецептипред 3 месеци
Наједноставниот рецепт за плескавици од тиквички е сѐ што ви треба во овие топли денови за супер брз ручек и совршен вкус!
-
Гостиварпред 3 месеци
Гостиварецот Гоце Димовски нов директор на Дирекцијата за ТИРЗ
-
Гостиварпред 3 месеци
Жител на Добридол измамен за 2700 денари на пазар во Тетово
-
Гостиварпред 2 месеци
Преполно инфективното одделение во Гостивар, труењата со храна зачестени
-
Светпред 3 месеци
Земјотрес од 4,4 степени во Албанија
-
Македонијапред 3 месеци
Денес се слави Петровден
-
Гостиварпред 3 месеци
Општина Гостивар: Остри казни за сите кои го прекршуваат законот и го уништуваат јавниот имот
-
Гостиварпред 3 месеци
Викендов 61 издание на Галичка свадба