Поврзи се со нас

Македонија

Ден на македонската револуционерна борба

Во земјава денеска се одбележува 23 Октомври – Денот на македонската револуционерна борба.

На 23 октомври 1893 година во куќата на Иван Хаџи Николов во Солун, биле поставени темелите на организираното македонско револуционерно движење со формирањето на  Македонскиот револуционерен комитет. Овој комитет го создале: д-р Христо Татарчев, Даме Груев, Петар Поп Aрсов, Иван Хаџи Николов, Антон Димитров и Христо Батанџиев со мисија борба за ослободување на Македонија со сопствени сили, без помош од странски земји. Од него подоцна произлегува Внатрешно Македонска Револуцонерна Организација (ВМРО) или Внатрешно Македонско-Одринска Револуционерна Организација (ВМОРО).

Формирањето на ВМРО значело почеток на организираното македонско револуционерно движење кое преку Илинден 1903, Крушевската република и НОВ резултира со создавање современа самостојна македонска држава.

Денешниот датум во земјава од 2007 година се празнува како државен празник.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!