Поврзи се со нас

Македонија

Денес е Меѓународен ден на лицата со попречености

Денеска е 3 декември – Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби. Годинава темата на Обединетите Нации за овој ден гласи: „Промоција и учество на лицата со попречености и нивното лидерство“.
Трети декември се одбележува од 1992 година кога Генералното собрание на Обединетите Нации го прогласи за Меѓународен ден на лицата со посебни потреби. Денот има за цел да промовира подобро разбирање на полето на хендикеп, со фокус на правата на лицата со посебни потреби и придобивки кои ќе произлезат од процесот на интеграција на овие лица во секој аспект на политичкиот, социјалниот, економскиот и културниот живот на нивните заедници.
Денес се смета дека најмалку 10% од светската популација или 650 милиони луѓе живеат со попреченост. Овој број во неразвиените и земјите во развој е значително поголем за разлика од развиените и побогати земји. Околу 20% од сиромашните луѓе во светот се лица со посебни потреби. Во многу земји со ниски и средни приходи, само 5-15% од луѓето со посебни потреби, кои бараат асистивни уреди и технологии, имаат пристап до нив. Статистиката вели дека процентот на деца со посебни потреби кои не посетуваат училиште е крајно променлив и е помеѓу 65 – 85% во некои африкански земји.

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!