Здравје и убавина
Дневно по 5 грама сол! Од повеќе се покачува притисок, се оптоваруват бубрезите…
По повод неделата за подигнување на свесноста за внесот на сол, која се одбележува од 15-ти до 21-ви мај, Светската здравствена организација излезе со неколку совети за граѓаните. СЗО предупредува дека поголемиот дел од солта што ја јадеме е скриена во храната што ја купуваме.
„Подобрувањето на пристапот до свежа храна и намалувањето на скриената сол во преработената храна е клучно за справување со потрошувачката на сол кај населението. Употребата на билки, зачини и лимон се добар начин за додавање вкус и може да се користат како алтернатива на сол.“, наведува СЗО.
Според лекарските препораки дневниот внес на сол во организмот треба да биде по 5 грама (едно лажиче). Ако редовно внесувате повеќе тоа е штетно за здравјето, особено за крвниот притисок, со што се зголемува ризикот од инфаркт или мозочен удар. Многу сол ги оптоварува бубрезите и на долг рок, може да се појави бубрежна слабост. Прекумерното конзумирање сол, исто така, има негативен ефект врз цревата.
-
Гостиварпред 3 месеци
Стани успешен техничар за е-трговија, дигитален маркетинг и угостителство, сметководител, банкар, правник – запиши се во СЕОУ Гостивар
-
Видео емисиипред 3 месеци
Гледајте денес – Видео интервју со д-р Стојо Бошкоски
-
Гостиварпред 2 месеци
Гостиварецот Гоце Димовски нов директор на Дирекцијата за ТИРЗ
-
Гостиварпред 3 месеци
MINT fintech group и во Гостивар: Менувачница, Осигурување, Инвестициски решенија, Дигитални плаќања, Кредити..
-
Гостиварпред 3 недели
Преполно инфективното одделение во Гостивар, труењата со храна зачестени
-
Гостиварпред 2 месеци
Жител на Добридол измамен за 2700 денари на пазар во Тетово
-
Гостиварпред 3 месеци
Долга традиција на незаменлив вкус, „Ла Шишко“ со нов локал во Гостивар
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | ИНТЕРВЈУ со д-р Стојо Бошкоски