Поврзи се со нас

Гостиарски

ЕДЕН ДЕН СО: Ход Мифтари, директор на Центарот за култура во Гостивар

Објавено

на

„Секој ден барем 30 минути полнење на душата и тајм аут од стресови“

 

-Кои се вашите утрински ритуали и навики?

Секое утро е борба со алармот, потоа нормално урбана медитација со утринско кафе. Првото кафе го пијам сам, затоа што тоа ми е моментот каде ги правам сите работни планови. Второто со колеги каде дискутираме за агендата и идните проекти.

-Како тече еден ваш работен ден?

Mојот просечен ден на работа, го започнувам со проверка на е-поштата. На овој начин организирам сè на почетокот на денот. Потоа, го разгледувам списокот со обврски и започнувам со проектите со најголем приоритет. Поголемиот дел од утрото го минувам со состаноци со колеги уметници од кои учам нови идеи. Тука откривам дека сум најкреативен! По ручекот, почнувам повеќе да се посветувам на аналитичките аспекти на мојата работа. Откривам дека овој спој на креативното и аналитичкото ми помага да останам заинтересиран за тоа што го работам. Додека уживам во мојата моментална улога, барам можност да научам нови вештини и да работам на поголеми проекти.

-Што е најважно во раководењето со главната установа за култура во Гостивар, Центарот за култура?

Менаџерот е ефикасен ако има јасна визија на ефективна институција, грижата за перформанси, а достигнувањата и успехот мора да бидат дел од неговиот ментален склоп.Доброто менаџирање со човечки и финансиски ресурси се неопходни во културните институции исто толку како и во секоја компанија. Управувањето со културните институции кај нас е комплексна задача, бидејќи тие треба да се потпрат на финансирање од основачот, држава или општина. Ако немаш добра финанциска поддршка тога мораш да импровизираш. А импровизацијата е исто така уметност.

-Каде и како го наоѓате својот внатрешен мир?

Дефинитивно тајм аут од сите стресни фактори во животот. Ако се дистанцирате од сите непотребни муабети, ќе откриете дека вистинската среќа доаѓа од мирните и втемелени моменти што ги имате со вашето семејство. Не мора да ги блокирате сите надворешни фактори на стресот, продолжете, работете, но важно е да ја надополните душата барем 30 минути и да се ослободите од стресот и комплексноста на современиот живот.

-Кој момент го паметите како најсреќен во животот?

Раѓањето на децата е благословен момент во животот на секој човек, не можам да замислам посреќни денови од раѓањето на моите две дечиња.

-Вашето животно мото е…

Carpe diem и Memento mori (лат)

Сподели ја веста:
Најновата емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ | Гости: Анета Ќироска и Ема Нешковска
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 3 недели

Храбра во борбата со рак, Рената од Гостивар споделува за голготата, болката, сомнежите, надежта…

Гостиварпред 3 недели

Несреќа во Гостивар: Со „бмв“ удрил во пешак, па во ограда и куќа

Гостиварпред 4 недели

Во Гостивар отворена работилница за бесплатна поправка на стари предмети-Помалку отпад, развој на занаетчиството

Гостиварпред 3 недели

Маврови Анови: Со црева краделе гориво од службени возила

Гостиварпред 3 недели

На гостиварска патарина уапсени машко и женско лице за киднапирање

Гостиварпред 2 недели

Пријави за четири физички и едно правно лице за легализација на дивоградба во Општина Маврово и Ростуше

Гостиварпред 2 недели

Страотен случај во Гостивар: Мајка го оставила седуммесечното бебе само во куќа речиси дехидрирано

Гостиварпред 3 недели

Пукна над гостиварска Горна Бањица-Старт на градежните работи на Коридорот 8

Гостиварпред 4 недели

Убава можност за музичко уживање во Гостивар: Концерт на Влатко Стефановски Трио, влезот е бесплатен

Гостиварпред 4 недели

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 1 месец

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 2 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Гостиварпред 2 месеци

Гостивар домаќин на атрактивна Меѓународна изложба на кучиња со учесници од 25 земји

ФОТО ВЕСТпред 2 месеци

ФОТО ВЕСТ | Августовска вечер низ Гостивар

Гостиварпред 2 месеци

Во Ниќифорово достоинствено и гордо одбележан 1 век од раѓањето на великанот Чеде Филиповски-Даме

Гостиварпред 2 месеци

Коњаницата „Бигорски Манастир–Патот на црешовото топче“ продефилира во Гостивар, најмладиот учесник е Никола од Тумчевиште

Гостиварпред 3 месеци

Завршна изложба на делата од ликовната колонија „Гостивар 2023“

Гостиварпред 4 месеци

Јунски пазарен ден во Гостивар со полни тезги, еве ги цените

Огласи за вработување:

Промотивно видео

АНКЕТА:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

NJË DITË ME: Hod Miftari, drejtor i Qendrës për kulturë në Gostivar

Објавено

на

“Çdo ditë së paku 30 minuta mbushje të shpirtit dhe tajm aut nga streset”

 

-Cilat janë ritualet dhe shprehitë e juaja të mëngjesit? 

Çdo mëngjes është betejë me alarmin, pastaj normal meditim urban me kafen e mëngjesit. Kafenë e parë e pi vetë, pasi ai është momenti kur i bëj të gjitha planet e punës. Të dytën me kolegë ku diskutojmë për agjendën dhe projektet e ardhshme.

-Si rrjedh një ditë e juaja e punës? 

Dita ime mesatare në punë, e filloj me kontrollimin e e-postës. Në këtë mënyrë organizoj gjithçka në fillim të ditës. Pastaj, e shqyrtojë listën e obligimeve dhe filloj me projektet me prioritet më të madh. Pjesën më të madhe të mëngjesit e kaloj me takime me kolegë artistë prej të cilëve mësoj ideja të reja. Këtu zbuloj se jam më së shumti kreativ! Pas drekës, filloj më shumë të përkushtohem në aspektet analitike të punës time. Zbuloj se ky bashkim i kreativitetit dhe analitikës më ndihmon të mbetem i interesuar për atë që e punoj. Derisa kënaqem në rolin tim të momentit, kërkoj mundësi të mësoj aftësi të reja dhe të punoj në projekte më të mëdha.

-Çka është më e rëndësishmja në udhëheqjen me institucionin kryesor për kulturë në Gostivar, Qendrën për kulturë?

Menaxheri është efikas nëse ka vizion të qartë të institucionit efektivë, kujdesi për performancat, kurse arritjet dhe suksesi duhet të jenë pjesë e brendësisë së tij mentale. Menaxhimi i mirë me resurset njerëzore dhe financiare janë të nevojshme në institucionet kulturore aq sa edhe në çdo kompani. Menaxhimi me institucionet kulturore te ne është detyrë komplekse, pasi ata duhet të mbështeten në financim nga themeluesi, shteti ose komuna. Nëse nuk ke mbështetje të mirë financiare atëherë e ke patjetër të bëjsh improvizim. Kurse improvizimi është gjithashtu art.

-Ku dhe si e gjeni qetësinë tuaj të mbrendshme?

Definitivisht tajm aut nga të gjitha faktorët stresues në jetë. Nëse distancoheni nga të gjitha bisedat e panevojshme në jetë, do të zbuloni se lumturia e vërtetë vjen nga momentet e qeta dhe të ngujuara që i keni me familjen tuaj. Nuk ka nevojë t’i bllokoni të gjithë faktorët e jashtëm të stresit, vazhdoni, punoni, por është e rëndësishme t’a rimbushni shpirtin së paku 30 minuta dhe të liroheni nga stresi dhe kompleksiteti i jetës bashkëkohore.

-Cilin moment e mbani mend si më të lumtur të jetës tuaj?

Lindja e fëmijëve është moment i bekuar në jetën e çdo njeriu, nuk mundem të mendoj ditë më të lumtura nga lindja e dy fëmijëve të mi.

-Motoja juaj e jetës është… 

Carpe diem dhe Memento mori (lat)

Сподели ја веста:
Најновата емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ | Гости: Анета Ќироска и Ема Нешковска

Популарно изминативе 100 дена