Поврзи се со нас

Вести Гостивар

Еве колку чаши вода има само во едно парче лубеница

Едно парче лубеница е еквивалентно на една просечна чаша вода Ако изедете два парчиња лубеница или 380 грама, тогаш сметајте како да сте испиле две чаши вода.

Со други зборови, овошјето и зеленчукот, но и многу други видови храна, содржат одреден процент на вода која може да се пресмета во препорачаниот дневен внес во организмот.

Овошјето и зеленчукот ни ги обезбедуваат неопходните електролити, како што се калиум и натриум, кои ги губиме преку потењето. Затоа дневниот внес на вода зависи и од вашата исхрана.

На пример, ако јадете поголеми количини салати и овошје во однос на останатите видови на исхрана базирана на месо, нема да морате да внесувате толку вода на конвенционален начин.

Погледнете колку проценти вода има во некои од намирниците кои почесто ги среќаваме:

Тиквички 97,8%
Краставици 96.4%
Диња 94,2%
Лубеница 94%
Домат 93,4%
Млеко 87.6%
Кајсии 86,6%
Праски 86.2%
Зелена салата 84,5%
Син домат 81,8%
Грав 80,5%
Грозје 79,3%
Јајца 74.8%
Маслиново 68%
Пилешко месо 63,4%
Риба 60-65
Говедско месо 55%
Леб 30-33%

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно