Здравје и убавина
Ги нарекуваат „рајски плодови“ поради бројните бенефити за здравјето
Смоквата со право се нарекува рајски плод. Нејзините лековити делови се млечниот сок, листот и кората. Сушената верзија на смокви се смета за супер храна што ни е достапна во текот на целата година, но тешко може да ги надмине сочните плодови што се одгледуваат на медитеранот со години.
Сировите смокви содржат до 80 проценти вода, а бидејќи смоквите ја стимулираат енергијата во нутриционистичка смисла, најдобро е да се јадат наутро.
Смоквите имаат и свои позитивни влијанија врз нас и нашето тело.
Смоквите го намалуваат крвниот притисок
Смоквите се одличен извор на калиум кој помага во намалување и регулирање на крвниот притисок. Минералот калиум е слабо достапен во храната, и тој е неопходен за функционирање на организмот. Многу луѓе страдаат од недостаток на калиум како резултат на зголемената потрошувачка на сол.
Помагаат при слабеење
Тие се добар извор на диетални влакна кои го подобруваат варењето на храната и ни даваат чувство на ситост подолго, помагајќи на тој начин да ослабеме. Смоквите содржат поголема количина на растворливи и нерастворливи влакна отколку другите плодови. Растворливите влакна исто така го намалуваат холестеролот во крвта. Во 100 грама смокви има само 74 калории.
Го намалуваат шеќерот во крвта
Листовите од смоква го намалуваат шеќерот во крвта. Лисјата може да се користат не само при подготовка на разни јадења, туку и при подготовка на чаеви.
Помагаат при добро расположение
Тие содржат голема количина на витамин Б комплекс, кој му дава енергија на нашето тело, обезбедува еластичност на кожата и силни мускули. Друга придобивка на витаминот Б комплекс е тоа што ја подобрува работата на мозокот, а со тоа и концентрацијата и меморијата, и го подобрува нашето целокупно расположение.
Помагаат при брадавици
Во народната медицина, смоквите се сметаат за одличен помошник во проблеми со израстоци на кожата, како што се брадавиците. Доволно е да се потпреме половина од свежото овошје на местото на телото каде што е проблемот, да се остави преку ноќ и да се исплакне со топла вода наутро. Ако има подобрување, постапката може да се повтори 5 пати.
Тие содржат богатство на витамини и минерали
Високите концентрации на гликоза и фруктоза се поздрава замена за белиот, индустриски шеќер. Содржат многу железо, фосфор, калциум, калиум, магнезиум, витамини Б6, Е, Ц и витамин А. Исто така се богати со бета-каротен, па затоа се препорачува да се јадат смокви неколку дена пред сончање. Содржи висока содржина на вода и природни шеќери, па затоа е корисен при закрепнување од исцрпеност и детоксикација.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 1 месец
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар