Поврзи се со нас

Гостивар

Гостиварци избираат градоначалник и состав на Советот на општината

Објавено

на

Започнаа седмите по ред Локални избори во Македонија. Граѓаните носат одлука кому ќе му ја доверат власта на локално ниво во следните четири години. Колку што трае мандатот, толку има и кандидати за градоначалничката фотелја во Општина Гостивар. Четири кандидати од политички партии се борат за функцијата градоначалник. За составот пак, на општинскиот Совет гласачите може да избираат меѓу десет советнички листи.

И Локалните годинава, како и ланските предвремени парламентарни избори, се спроведуваат во пандемија и со протоколи. Задолжително е носење на маски, дезинфекција на рацете и одржување дистанца. И за гласачите и за членовите на избирачките одбори.

Гласањето на локалните избори започнува во 7:00 часот и трае непрекинато до 19:00 часот. Ако гласањето биде прекинато подолго од еден час, тоа ќе продолжи за онолку време колку што траел прекинот, но не подолго од три часа.

Во 19:00 часот гласачките места се затвораат. На избирачите затекнати во објектот каде што се гласа им се овозможува да гласаат. Гласачкото место на кое гласале сите граѓани запишани во изводот од Избирачкиот список може да се затвори и пред 19:00 часот, по претходна согласност од надлежната ОИК, но не отпочнува со броење на гласовите пред 19:00 часот.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 1 недела

Комуналец Гостивар по прекинот во водоснабдувањето: Водата од градскиот водовод да не се пие

Гостиварпред 3 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Вестипред 6 дена

Вo Здравствен дом Ростуше дијагностика и интервенции со современа апаратура за пациентите од цел регион

Гостиварпред 3 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 3 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 2 недели

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Гостиварпред 2 недели

Во понеделник дел од Гостивар 5 часа без струја, ќе биде исклучено и училиште

Македонијапред 4 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 3 недели

Гостопримството на гостиварци и дали биле подобри домаќини од тетовци?…

Огласи за вработување:

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Gostivarasit zgjedhin kryetar dhe përbërje të Këshillit komunal

Објавено

на

Filluan Zgjedhjet lokale të shtata me rradhë në Maqedoni. Qytetarët sjellin vendim kujt do t’ja besojnë qeverisjen në nivel lokal në katër vitet e ardhshme. Sa zgjat mandati aq kandidat për ulësen e kryetarit edhe ka në Komunën e Gostivarit. Katër kandidat nga parti politike luftojnë për funksionin kryetar komune. Për përbërjen nga ana tjetër, Këshillit komunal votuesit mund të zgjedhin në mes dhjetë lista këshilltarësh.

Edhe zgjedhjet lokale këtë vit, si edhe ato të parakohshme parlamentare të vitit të kaluar, zbatohen në pandemia dhe me protokolle. Është e detyrueshme mbajtja e maskave, dezinfektim të duarve dhe mbajtje të distancës. Edhe për votuesit edhe për anëtarët e komisioneve zgjedhore.

Votimi në zgjedhjet lokale fillon në ora 7:00dhe zgjat pa ndalur deri në ora 19:00. Nëse votimi është i ndaluar më shumë se një pjesë, ai do të vazhdojë për aq kohë sa ka zgjatur ndalesa, por jo më gjatë se tre orë.

Në orën 19 vend votimet mbyllen. Votuesve të cilët gjenden në objektin ku votohet u mundësohet të votojnë. Vend votimi në të cilin kanë votuar të gjithë qytetarët të shënuar në çertifikatën nga Lista zgjedhore nmund të mbyllet edhe para orës 19:00, pas pajtimit paraprak nga KKZ, por nuk fillon me numërimin e votave para orës 19.

Популарно изминативе 100 дена