Поврзи се со нас

Репортажи

Гостиварка ја освои Македонија со своето ТВ кулинарско шоу

Маја Лазаревска; maja gotvi; маја готви, 1тв

Објавено

на

    Од неодамна гостиварката Маја Лазаревска има свое ТВ кулинарско шоу со интересен концепт, оригинални идеи за на трпеза, инвентивни рецепти и може да се каже дека за кратко време ги освои симпатиите на гледачката публика. Емисијата „Маја готви“ се емитува секој работен ден од 16.30 часот на 1ТВ, како дел од новата програмска шема на телевизијата. Со Маја, која инаку по професија е архитект, поразговаравме за љубовта кон подготвувањето на храна, готвењето пред камера, омилените рецепти…

    Како се роди емисијата „Маја готви“?

    – Емисијата е проект кој тлееше како желба многу одамна, но веројатно сега се почувствував зрела за да излезе во етер. Мојата природа на карактерот е многу шаренолика, имам многу интереси и хобија, работам неколку професии, и баш тоа е нешто што телевизијата го лоцираше како мој печат кој може да ја одвои емисијата од шаблон емисиите за готвење. Никогаш не сум била телевизиски водител, и се уште се обидувам да се изборам со сите предизвици кои се дел од оваа професија, но се надевам дека со секоја следна емисија концептот кој го замисливме ќе го доближиме до гледачите, и секако ќе им понудиме програма со која може да се изрелаксираат и да научат секако нешто.

    Од каде ги црпиш идеите за рецептите што ги споделуваш со публиката?

    – Идеите за рецептите во првите емисии се рецепти кои јас навистина ги готвам во секојдневието, но од снимање до снимање тестирам, испробувам и други рецепти кои може да бидат интересни и лесни за публиката, а тоа го правам како дел од секојдневната рутина. Јас навистина се одморам готвејќи по напорниот работен ден, а рецептите се секогаш моја интерпретација на она што сметам дека дека би била одлична комбинација. Обожавам да експериментирам со вкусови и си фаќам белешки. Готвењето доколку е релаксирано, а не обврска нуди бескрајни можности да се изразиш.

    Дали е тешко да се готви пред камера?

    – Секако дека е, посебно за некој како мене кој нема ниту познавање од тоа што е добар кадар, каде треба да гледаш за тоа убаво да се прикаже, со која брзина треба да зборуваш итн. Емисиите, како краен производ ги гледам и јас заедно со публиката за прв пат. Сакам и ценам критики и сум си најостриот критичар, па со секоја следна емисија гледам да биде сработено подобро. Дополнително снимањето е кај нас дома, па треба да излезеш од мојата секојдневна рутина, распоред, така да често на погрешно место го барам она што ми треба, ми паѓаат работи од раце бидејки сум трапава, но верувам дека и тоа ќе се надмине со текот на снимањата.

    Кој е подобар готвач, мажите или жените?

    – По убедување сум поборник на тезата дека нема машка или женска професија, следствено можам да кажам дека и готвењето како активност подеднакво добро ја прават и мажи и жени. Јас сум жена во исклучителна професија и секојдневно морам да се докажувам и наметнувам, што е впрочем и еден од аспектите кои сакам со оваа емисија да ги покажам. Би сакала да се види дека една жена може да биде и мајка, да гради кариера и на крајот да најде време да го прави она во кое ужива, во мојот случај тоа е готвењето. Скроз е контрадикторно и се уште се објаснувам со сите мои професионални соработници дека баш јас готвам, бидејки ме познаваат од сосема различен агол и баш ми е забавно што се рушат некои стереотипни размислувања како на пример, дека жена со кариера не може да е посветена на нешто како готвење.

    Како би ја опишала гостиварската традиционална кујна, храната која се подготвува по рецепти пренесувани со генерации? Што може да издвоиш како најоригинален рецепт?

    – Јас пораснав со мајка која е од Кочани, па растев со пишии и пастармајлии и кочански ориз, но затоа баба ми ми правеше некои гостиварски рецепти кои останале од времето кога луѓето едвај преживувале со храна и се уште ми се едни од омилените јадења, а се толку едноставни. Она што како специфично би го издвоила е белото гравче без масло и црвени суви пиперки за Водици, чорба од сушени пиперки печени на шпоретот на баба ми на дрва, попарени со масло врела вода и лук. До ден денес секоја зима одам исклучиво да ми го подготви тоа јадење и да ме врати на детството кое ми беше преубаво на улиците во моето маало.

    Најубавото јадење кое го имаш вкусено, а не си го подготвила ти е…

    – Па не би можела да издвојам, го обожавм Буденикот на баба ми од Кочани, мајка ми подготвува најубаво месо на светот, свекрва ми совршен полнет крап, но дури и да го имам рецептот секако ќе го изменам доколку јас го подготвам, не бидејки не е добар, туку затоа што обожавам кога ќе ја најдам логиката на рецептот и ќе се обидам да го унапредам, тоа за мене е една бескрајна игра

    Најдобриот рецепт за ајвар е…

    – Најубав ајвар е тој на мајка ми кој го прави исклучиво со пиперки, јас не знам да подготвам ниеден рецепт да бидам искрена, немам толку време, но се воодушевувам на посветеноста на оние кои ја следат традицијата и секоја година го подготвуваат.

    Остави коментар

    Leave a Reply

    Advertisement
    Advertisement
    Advertisement
    Advertisement

    Огласи за вработување:

    Advertisement
    Advertisement
    Гостиварпред 55 минути

    Три нови позитивни на корона во Гостивар и пријавен смртен случај

    Гостиварпред 2 часа

    Гостиварец пријавил дека бил нападнат од познаник

    Гостиварпред 5 часа

    Измамникот од Кочани осомничен дека силувал девојче во Гостивар е во притвор

    Гостиварпред 6 часа

    Промена на сообраќаен режим во дел од Гостивар

    Гостиварпред 8 часа

    Гимназијата во Гостивар го прослави Денот на Свети Климент Охридски

    Гостиварпред 9 часа

    Гостивар го доби најмодерниот Рамсторе супермаркет

    Гостиварпред 10 часа

    ОЈО Гостивар: Лажниот оџа од Кочани осомничен за полов напад врз дете и за измами

    Гостиварпред 10 часа

    Празникот „Свети Климент Охридски“ одбележан во техничкото училиште во Гостивар

    Гостиварпред 12 часа

    Симона од Гостивар: „Провери па купи“ за заштита на потрошувачите и намалување на сивата економија

    Технологијапред 13 часа

    Javascript е најпопуларниот програмски јазик меѓу програмерите во третиот квартал од 2021 година

    Македонијапред 14 часа

    Сообраќајот се одвива по влажни коловози

    Занимливостипред 1 ден

    Ова се финалистите за избор на Европски автомобил на годината

    Македонијапред 1 ден

    Две пријави од лекари за сомнеж за смртен исход по примена вакцина против Ковид-19

    Гостиварпред 2 недели

    Ромското знаме да биде во официјална употреба во Гостивар, иницијатива на ДСР

    Вестипред 2 недели

    Страотно-Загинаа 46 македонски државјани во автобуска несреќа во Бугарија

    Гостиварпред 5 дена

    „Сончогледи и сонца за невидлива попреченост“ во Гостивар во сабота на градскиот плоштад

    Гостиварпред 1 недела

    Гостијарци за незаборав – Нова книга на професорот Милош Смиљаноски

    Гостиварпред 4 дена

    Искршени и оштетени надгробни плочи на старите православни гробишта во Гостивар

    Гостиварпред 2 недели

    Намик Дурмиши избран за заменик градоначалник на Гостивар

    Гостиварпред 6 дена

    Срушен покрив на објект во Гостивар и паднато дрво на пат од силниот ветер

    Вестипред 2 недели

    Автобусот е на „Беса транс“, во него се превезувале лица кои се враќале од екскурзија

    Гостиварпред 4 дена

    СДСМ Гостивар: Одлуката за намалување на ноемвриските плати во образование е незаконска, бараме поништување

    Македонијапред 7 дена

    Таравари рече Заев нудел пари на пратеничка, Заев бара извинување или ќе тужи

    Гостиварпред 7 дена

    Монтенегро Маркети: Користете повеќенаменски торби и хартиени ќеси

    Гостиварпред 5 дена

    Во Маврово ќе се одбележат 115 години од раѓањето на г.г Доситеј, првиот Архиепископ на МПЦ

    Гостиварпред 1 недела

    Тешко повредена жена во несреќа во Гостивар

    Локални избори 2021пред 2 месеци

    Униите на жени на ВМРО-ДПМНЕ и АА во Гостивар заедно на марш „Напред розово!“

    Спортпред 3 месеци

    КК Гостивар започна со подготовките за новата сезона

    Спортпред 6 месеци

    ФОТО ВЕСТ: Македонија тргна за Букурешт на EURO 2020

    Гостиварпред 6 месеци

    Етно вешта жена во гостиварско Зубовце – старински специјалитети, чист воздух и дружење

    Гостиварпред 7 месеци

    Повторно протест во Гостивар: Хартиените учебници да останат основно средство за учење!

    Гостиварпред 7 месеци

    Протест во Гостивар: „Нема да дозволиме експерименти врз нашите деца“

    Гостиварпред 7 месеци

    Паркот во Гостивар ќе добие нов лик и социјално инклузивен дел (фото)

    Гостиварпред 10 месеци

    На поларно време и снег Гостивар маршираше во чест на жртвите во автобуската несреќа

    Гостиварпред 11 месеци

    Како се прославуваше Водици во Гостивар од 2016 до 2020 година (галерија)

    Спортпред 1 година

    На Градскиот стадион во Гостивар: ФК Гостивар – ФК Вардар Форино 1:0 (фото)

    Спортпред 1 година

    На Градскиот стадион во Гостивар: Вардар Форино – Вардар Скопје (8:9)

    Гостиварпред 1 година

    ПРОТЕСТ – Русино е смрт! Белите дробови ни се црни! Сакаме цвеќе, не сакаме депонија!

    Спортпред 1 година

    Кошаркарскиот клуб Гостивар започна со подготовките за сезоната 2020/2021

    Advertisement

    Популарно изминативе 100 дена

    error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!