Рецепти
Ѓозлеме на домашен начин
Традиционален турски рецепт кој во поново време е подзаборавен од домаќинките. Во минатото бил присутен на секоја софра, денес ретко каде може да се проба. Лесно за подготовка вкусно за јадење, ви пренесуваме еден од начините за подготовка.
Состојки:
-450 gr. Брашно
-Масло за јадење
-320 ml. топла вода
-1 сув квасец
-1 лажичка шеќер
-2 лажички сол
Подготовка:
Брашното просејте го во длабок сад, ставете ја солта. Во млака вода ставете ги сувиот квасец и шеќерот да се растопат. Кога квасецот ќе се запени, ставете го во садот со брашното. Замесете меко тесто и оставете го на топло да ја удвои големината. Кога тестото ќе стаса, односно кога ќе забележите дека тестото се удвоило, поделете го на 8 еднакви топчиња и нив оставете ги да нараснат малку.
Секое топче со сукало развлечете го што потенко можете. Филувајте на едната половина го со фил нанесен во тенок слој. Пржете на тивок оган.
Ѓозлемето може да се полни со најразлични филови, во зависност од тоа што преферирате, еве неколку предлози:
-спанаќ, фета сирење и мелено месо
-спанаќ, фета сирење и јајца
-јајца
-мелено месо
-кашкавал
-компири
-печурки
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 1 месец
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар