Здравје и убавина
Храна што не е погодна за замрзнување – како да избегнете губење на квалитетот и текстурата?

Иако замрзнувањето може да го продолжи рокот на траење на многу намирници, важно е да се знае кои не го поднесуваат добро овој процес. Во некои случаи доаѓа до промена во квалитетот, вкусот и текстурата, а често се менува само текстурата, што во некои случаи негативно влијае на приготвувањето на храната, додека кај други не прави разлика. Затоа е важно не само да знаете како и што да замрзнете, туку и однапред да размислите за што ќе користите одредената храна.
Храна со висока содржина на вода
Храната како краставици, тиквички или зелена салата не е погодна за замрзнување бидејќи содржи многу вода. Кога таквата храна се замрзнува, се случуваат промени во структурата на клетките, што резултира со губење на цврстината и крцкавоста. По одмрзнувањето, овие намирници стануваат кашести и ја губат својата привлечна текстура.
Замрзнувањето дома често предизвикува губење на текстурата на овошјето, како што се јагодите, грозјето или лимоните. Ова значи дека тие нема да бидат многу добри за јадење веднаш по одмрзнувањето, но сепак можете да ги користите за смути, сладолед или колачи.
Млечни производи
Јогуртот, павлаката и урдата ќе ја променат нивната конзистентност кога ќе се замрзнат. Од друга страна, тврдите сирења како пармезанот подобро толерираат замрзнување.
Цели јајца
Замрзнувањето на цели јајца во нивните лушпи не е добра идеја бидејќи лушпата ќе се прошири и ќе пукне. Покрај промената на текстурата, ова може да значи и ризик од контаминација. Доколку сакате да замрзнете јајца, се препорачува прво да ги скршите, лесно да ги измешате и да ги чувате во херметички сад.
Варени тестенини и ориз
Овие намирници ја губат текстурата кога се замрзнуваат и одмрзнуваат, што резултира со кашеста конзистентност. Ако сакате да ги замрзнете, најдобро е тоа да го направите со сосот за барем делумно да ги зачувате вкусот и текстурата.
Пржена храна
Крцкавите пржени јадења, ја губат својата крцкавост и стануваат кашести по замрзнувањето. Ова се случува поради влагата што се ослободува за време на одмрзнувањето. Меѓутоа, ако планирате повторно да ја загреете пржената храна во рерна или топлење со воздух, дел од крцкавоста може да се врати.
Крем и сосови на база на хопла
Сосовите со висока содржина на крем често се одвојуваат и стануваат грутки по одмрзнувањето. Ова може целосно да ја уништи конзистентноста и изгледот на јадењето. Меѓутоа, ако добро се измешаат по одмрзнувањето и се користат во готвени јадења, може да бидат погодни за консумирање.
Мајонез и преливи на база на масло
Мајонезот и сродните преливи за салата содржат емулзии кои се распаѓаат кога ќе се замрзнат. По одмрзнувањето, маслото се одвојува од останатите состојки, што резултира со непријатен изглед и вкус.
Компир
Свежиот компир не е погоден за замрзнување бидејќи станува воден и ја менува бојата во сиво-кафеава. Замрзнатите компири од продавница се индустриски обработени за да ја задржат својата текстура и вкус, па ако навистина сакате замрзнати компири, важно е прво да ги бланширате. Но, дури и ако го направите ова, не очекувајте ист резултат како кога купувате замрзнати компири во продавницата.
Зачини и ароматични растенија
Свежите билки како босилек, магдонос и копар ја губат својата структура и арома по замрзнувањето. Подобра опција е да ги исушите или да ги замрзнете во маслиново масло во калапи за коцки мраз за да го задржат што е можно повеќе вкусот. Замрзнатиот магдонос или копар сè уште може да се користат во супи и чорби, каде што промената на текстурата не е важна.
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 2 месеци
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 2 недели
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос