Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 16/08/2018 | 15:14

Играчка или отров – омилениот слајм штетeн за здравјето на децата

Слајмот стана една од најпопуларните играчки за децата од различни возрасти, но последните истражувања покажаа дека носи ризик по здравјето. Во лабаратории во Велика Британија биле тестирани 11 примероци, од кои дури во 8 била пронајдена поголема количина на боракс, хемикалија која во случајот се користи за играчката да биде леплива, а предизвикува повраќање, пролив и грчеви во стомакот. Долгорочно може да донесе и посериозни здравствени последици.

На листата на најштетни слајмови се најдоа: Toysmith Jupiter Juice, CCINEE Pink Fluffy Slime, Cosoro Dodolu Crystal Slime Magic Clay.

„Родителите кои им купуваат на децата слајм, сметаат дека тоа е безбедна играчка, а сознанието дека со тоа ги изложуваат децата на ризик секако ќе ги шокира. Производителите мора да престанат со производство на опасни играчки, а властите да се позанимаваат со ваквите сериозни теми“, изјави раководителката на истражувањето Ники Стопфорд .

Напишете коментар

Close