Поврзи се со нас

Македонија

Инспекциите не утврдиле недостатоци во модуларните болници во државава

Објавено

на

Министерството за здравство денес информираше дека Државниот санитарен и здравствен инспекторат извршил вонредни инспекциски надзори во 18 модуларни болници во земјава, меѓу кои и гостиварската и при тоа не биле констатирани недостатоци. Извршени се надзори во клиниките за инфективни болести и фебрилни состојби, за детски болести и за пулмологија во Скопје, во клиничките болници во Штип и Битола, во општите болници во Кочани, Струмица, Куманово, Прилеп, Гостивар, Гевгелија, Струга, Охрид, Кавадарци, Велес, Кичево и Дебар, како и во Здравствениот дом во Ресен.

Инспекторите проверувале: опис на модуларната болница: капацитет на болницата со број на болнички соби, болнички кревети, дополнителни простории, монентална исполнетост со број на хоспитализирани пациенти и од кога е во функција модуларната болница, санитарно хигиенска состојба на објектот; увид потврда за извршена ДДД од овластена установа; увид дали се извршени здравствено-хигиенски прегледи на персоналот; увид во делот дали и колку од персоналот се комплетно вакцинирани, начин на селекција и диспозиција на медицински отпад и договор со овластен оператор кој го подига медицинскиот отпад; број на здравствен и останат пеерсонал кој се грижи за пациентите (лекари, сестри, болничари,хигиеничари), дали постои писмен распоред на дежурства во модуларната болница; дали се почитува забраната за посета  на надворешни лица. Доколку се затекне било кое лице кое е во посета задолжитежно да се евидентира во записник; увид во здравствената евиденција која се води во модуларната болница.

Од ДСЗИ информираат дека констатирано е дека во моментот на наздор во модуларните болници во Битола, Гостивар и Кочани немало хоспитализирани пациенти.

-Модуларната болница во Дебар од своето пуштање во функција на ден 21.03.2021 година до 01.07.2021 год била затворена, за потоа да продолжи да функционира како вакцинален пункт.

Модуларната болница во Штип од 29.05 2021 година функционира како инфективно идделение со оглед на тоа што одделението, од КБ се реновира. Модуларната болница во Ресен функционира како амбуланта за тријажа, земање материјал за ПЦР  тестирање и како дневна болница, но нема лежечки пациенти. Модуларните болници во рамкина клиниките за пулмологија и за детски болници исто така функционираат како амбуланта за преглед и тријажа. Во останатите има хоспитализирани пациенти.

„По однос на санитарно-хигиенската состојба, извршената ДДД од овластена установа, селекција и диспозиција на медицински отпад, извршени здравствено –хигенски прегледи, обезбедени доволни количини на ЛЗО, обезбедени доволни количини на средства за дезинфекција, динамика на чистење и дезинфицирање на работните површини не се констатирани недостатоци. Во сите модуларни болници  е истакнато на видно место дека е забранета посета и во моментот на надзор не е затекнато присуство на надворешни лица. Секаде има истакнат распоред на дежурства на здравствен персонал; лекари (специјалисти и специјализанти) и медицински сестри чија бројка е различна согласно капацитетот и бројот на хоспитализирани пациенти.“, се вели во соопштението.

Од спроведените инспекциски наздори не се констатирани недостатоци, стои во соопштението.

Сподели ја веста:

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Гостиварпред 3 дена

Стани успешен техничар за е-трговија, дигитален маркетинг и угостителство, сметководител, банкар, правник – запиши се во СЕОУ Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Сообраќајна несреќа во Гостивар: Повредени пет лица, оштетени пет возила

Македонијапред 3 недели

Нови цени на горивата од полноќ!

Гостиварпред 4 недели

Букви на кирилица и глаголица и македонското знаме на натписот Гостивар во пресрет на 24 Мај

Гостиварпред 3 недели

Осквернавено срцето со македонското знаме и букви на натписот Гостивар

Гостиварпред 3 недели

Инцидент во угостителски објект во Гостивар

Видео емисиипред 5 дена

Гледајте денес – Видео интервју со д-р Стојо Бошкоски

Гостиварпред 2 недели

Духот на работните акции живее и денес, Здружението на акцијаши Гостивар верно на мисијата

Гостиварпред 3 недели

Обновен и разубавен натписот Гостивар во градскиот парк

Гостиварпред 3 месеци

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 3 месеци

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 5 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 5 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 6 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 6 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 9 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 10 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 10 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Inspeksionet nuk kanë verifikuar lëshime në spitalet modulare në shtet

Објавено

на

Ministria e shëndetësisë sot informoi se Inspektorati shtetëror sanitar dhe shëndetësor ka kryer inspektim mbikqyrës në 18 spitale modulare në vend, në mes të cilave edhe ai i Gostivarit dhe gjatë kësaj nuk kanë qenë të konstatuara lëshime. Janë kryer mbikqyrje në klinikat për sëmundje infektive dhe situata febrile, për sëmundje fëmijërore dhe për pulmonologji në Shkup, në spitalet klinike në Shtip dhe Manastir, në spitalet e përgjithshme në Koçan, Strumicë, Kumanovë, Prilep, Gostivar, Gjevgjeli, Strugë, Ohër, Kavadarci, Veles, Kërçovë dhe Dibër, si dhe në Shtëpinë e shëndetit në Resnjë.

Inspektorët kanë kontrolluar: përshkrim të spitalit modular, kapacitetit të spitalit me numër të dhomave spitalore, shtretërit spitalor, hapësirat shtesë, gjendja momentale me numër të pacientëve të hospitalizuar dhe prej kur është në funksion spitali modular, gjendja sanitare higjienike të objektit; vërtetim në inspektim për DDD të kryer nga institucioni i autorizuar; inspektim a janë të kryera kontrollet shëndetësore-higjienike të personelit; inspektim të pjesës se a janë dhe sa nga personeli janë të vaksinuar, mënyra e selektimit dhe dispozicionin e mbeturinave mjekësore dhe kontratë me operator të autorizuar që i mbledh mbeturinat mjekësore; numri i personelit mjekësor dhe personelit tjetër që kujdeset për pacientët (mjek, motra medicinale, ndihmës mjekët, higjenistet), a ekziston orar me shkrim të kujdestarive në spitalin modular; a respektohet ndalesa për vizitë të personave të jashtëm. Nëqoftëse haset cilido qoftë person që është në vizitë të evidentohet në procesverbal; inspektim të evidencës shëndetësore që mbahet në spitalin modular.

Nga ISHSSH informojnë se është e konstatuar se në momentin e mbikëqyrjes në spitalet modulare në Manastir, Gostivar dhe Koçan nuk ka pasur pacientë të hospitalizuar.

-Spitali modular në Dibër nga lëshimi i tij në funksion më datë 21.03.2021 deri 01.07.2021 ka qenë i mbyllur, që më pas të vazhdojë të funksionojë si pikë vaksinimi.

Spitali modular në Shtip nga 29.05.2021 funksionon si repart infektiv duke marrë parasysh se reparti, i Spitalit Klinik renovohet. Spitali modular në Resnjë funksionon si ambulancë për triazh, marrje të materialeve për testim PCR dhe si spital ditor, por nuk ka pacientë të shtruar. Spitalet modulare në kuadër të klinikave për pulmonologji dhe për spitalet për fëmijë gjithashtu funksionojnë si ambulancë për kontrollë dhe triazh. Në spitalet tjera ka pacientë të hospitalizuar.

Nga inspektimet mbikëqyrëse nuk janë konstatuar lëshime, qëndron në njoftimin.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена