fbpx
Поврзи се со нас

Гостивар

Инспекторат за екологија: Хотели во Маврово испуштаат отпадни води во езерото и во Радика

Објавено

на

  По претставка на граѓани, Државниот инспекторат за животна средина врши интензивен надзор врз правни субјекти на територијата на Националниот парк Маврово. Досега се инспектирани 18 објекти и утврдено е дека 9 не поседуваат Елаборат за заштита на животната средина. „Голем број инспектирани угостителски објекти директно ги испуштаат отпадните води во Мавровско Езеро или реката Радика, како на пример хотелите “Радика”, “Бистра”, “Спорт”, “Лодге” и “Алпине”. Помали погони, како на пример “ЕуроЕдил”, “Новитет” и “Техно Блок”, сите лоцирани во село Скудриње, исто така немаат Елаборати за заштита на животната средина и испуштаат отпадни води во реципиент без пречистување.„информираат од инспекторатот.

  Сите субјекти кај кои се најдени неправилности се задолжени, согласно закон, најпрво да ја обезбедат потребната документација (одобрени Елаборати за заштита на животната средина, дозволи за испуштање на вода во реципиент, проекти за изведба на пречистителни станици и слично), а потоа ќе добијат соодветни рокови за да ги применат сите неопходни мерки за спречување на загадувањето.

  „До крајот на март ќе се изврши надзор врз сите правни субјекти и ќе се преземат мерки за корекција на сите неправилности. Ќе продолжиме со активности што ќе овозможат вистинска заштита на природното богатство во Националните паркови.“, соопштија од ДИЖС.

  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

  АНКЕТА

  Дали ќе одите на летен одмор?

  Вработувања Полог:

  Advertisement
  Advertisement

  Популарно изминативе 100 дена

  error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!