Поврзи се со нас

Интервју

Интервју со Никодин Велјаноски, потпретседател на Македонското Физиотерапевтско Здружение

„Зафатени со обврски, луѓето не одржуваат психо-физичка кондиција!“

 

Во пресрет на Светскиот ден на физиотерапевтите, 8-ми Септември, направивме интервју со гостиварецот  Никодин Велјаноски, спец.физиотерапевт, потпретседател на Македонското физиотерапевтско здружение.

Во јавноста последниот период актуелно е барањето на физиотерапевтите за законски измени со кои ќе им се овозможи да можат да работат самостојно. Која е причината за таквото барање и кои би биле бенефитите за пациентите и за самите физиотерапевти? 

Велјаноски:Точно е дека тоа е доста актуелна тема во последниот период. Физиотерапевтите, а и Македонското физиотерапевтско здружение како нивни претставник бара да се донесе законот за самостојна физиотерапевтска дејност. Причината и бенефитите се  повеќе од јасни. Со законското решение ќе се овозможи директниот пристап на пациентите до физиотерапевтите. Сметам дека со оглед на тоа дека сме во 21-ви век, жално и неодговорно е на здравствените власти во Македонија да имат пациенти, во постела со неможност да добијат соодветна терапија, а при тоа да развиваат и голем број на компликации кои ги носи пролонигираната имобилност. Со самото озаконување на нашата професија т.е физиотерапевтската дејност, ние нема да сме приморани да работиме илегално  “на црно” со  пациентите.

-Вашата фела се соочува и со друг проблем, а тоа се нестручни лица кои со завршени курсеви и куси обуки нудат физиотерапевтски услуги. Каков ризик носи тоа за пациентите и дали имате некој модел преку кој би се решило ова прашање?

Велјаноски:Да, постојат голем број на нестручни лица кои се со несоодветно образование и се повикуваат со титулата ФИЗИОТЕРАПЕВТ. Тоа е проблем на здравствените и образовни органи во Македонија кои заради нивна негрижа и неконтрола  го доведуваат во ризик здравјето на пациентите. Решението за овој проблем е во формирањето на самостојна комора на физиотерапевти која ќе врши регулација на сите дипломи стекнати во Македонија и странство и врз основа на веќе поставени правила кои се применуваат во европската унија ќе издава лиценца за работа. Професијата носи бенефиции, но исто така и одговорности кои треба некоја институција да ги контролира и спроведува.

-За какви здравствени тегоби најчесто ви се обраќаат луѓето за помош?

Велјаноски:Со оглед на тоа дека живееме во едно брзо време, со преголем број на обврски, се повеќе се запоставуваме себеси и нашата физичка, а и психичка кондиција. Работењето пред компјутер, канцелариските работни позиции и слично, се една од причините за честите проблеми со ‘рбетот кај пациентите. Болките во вратот и лумбо-сакралната регија (половините) се доста честа патологија. Но, не може да се избегне и мозочниот удар и пациентите кои страдаат од истото.

Кое е Македонското Физиотерапевтско Здружение, од кога постои и кои се активностите кои се спроведуваат преку здружението?

Велјаноски:Македонското физиотерапевтско здружение е невладина, непрофитна организација која има за цел да ги обедини високообразованите физиотерапевти на територијата на Р. Македонија. Основано е минатата година односно на 01.06.2017 со едногласна одлука од извршниот одбор и претседателот на здружението. Во текот на изминатата година се одржаа повеќе настани од типот на едукативни семинари но и курсеви за одредени техники. До крајот на оваа година веќе се закажани уште 2 курсеви и еден завршен семинар. И да не заборавам да го напоменам и прославувањето на Светскиот ден на физиотерапевтите 08 Септември, прославата ќе се одржи на 7ми Септември во ЕУ Инфо Центарот во Скопје со почеток од 11 часот.

 -Каква е улогата на еден физиотерапевт во целокупното зачувување на здраво тело кај пациентот?

Велјаноски:Физиотерапевтот е една од најзначајните алки во синџирот на медицинската рехабилитација кај пациентите. Со редовна посета на физиотерапевт, консултации па и третмани може да се делува и превентивно врз физичката состојба на пациентите, и да се песретнат голем број на болни состојби. Советувајте се, консултирајте се со физиотерапевт, барем тоа е бесплатно, но е многу значајно во зачувувањето и третманот на психо – физичката состојба. Вашето тело во секој случај ќе ви биде благодарно.

Сподели:
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

АНКЕТА

Дали сте задоволни од понудените мерки на Владата, за справување со економската криза?

Резултати од анкетата

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!