Поврзи се со нас

Вести

Doli nga shtypi përmbledhja poetike tregjuhësh “Penda të reja poetike- Vargjet ndërtojnë ura”

Објавено

на

Këto ditë ka dalë nga shtypi përmbledhja poetike “Penda të reja poetike – Vargjet ndërtojnë ura”. Libri është tregjuhësh dhe përmban vepra të një brezi të ri poetik (nga 16 deri në 35 vjeç), dhe është përgatitur në kuadër të projektit me të njëjtin emër të Shoqatës Kulturore “KRIK 094” Gostivar.

“Kënaqësia për të krijuar një përmbledhje poetike cilësore nga autorë të rinj, me stil dhe ndjeshmëri të ndryshme, është vërtet e madhe. Për më tepër, këngët janë publikuar në maqedonisht, shqip dhe turqisht. E gjithë kjo çon në afirmimin e poetëve të rinj, bashkimin e kulturave dhe gjuhëve të ndryshme përmes vargjeve”, thonë nga Shoqata.

Në libër janë të përfaqësuar: Stefan Markovski, Katerina Gogova, David Berat, Andrej Al-Asadi, Daniell Gjorgjeski (Gostivar), Besjona Jusufi, Meri Berat, Rina Jankullovska, Martina Danillovska, Gordana Balleska Trifunoska, Dejan Krsteski (Gostivar), Danica Sretkoska (Gostivar), Sofija Todoroska, Ana Trpevska, Pavlina Atanasova, Berinika Arsllani (Gostivar),Anastasija Lefrkoska (Gostivar), dhe Renata Pençova.

Përkthyen dhe përshtatën Afrodita Xhaferi dhe Ilker Jusuf.

Gjatë javës që vjen përmbledhja me poezi do t’ju dërgohet poetëve të përfshirë dhe do të ndahet në bibliotekat publike.

Projekti “Penda të reja poetike- Vargjet ndërtojnë ura” u realizua me mbështetje të Ministrisë së kulturës.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 4 недели

Кривични за бесправно градење во Гостивар со фалсификување исправи, перење пари, злоупотреба на должност…

Гостиварпред 2 недели

ОСМОМАРТОВСКИ СО БЕЛИНДА ТУКСАР ЛОТЕСКА, началничка на Отсек за криминалистичко разузнавање, статистика и документирање во ОВР Гостивар

Гостиварпред 4 недели

Наша цел е поправедно општество и еднаквост, порачаа гимназијалците од Гостивар

Гостиварпред 2 недели

Гостивар е се‘ уште без вода, се комплицирала работата на терен, екипи санираат дефект

Гостиварпред 2 недели

Утре во Гостивар ќе нема вода повеќе часови

Гостиварпред 3 недели

45 семејства во Гостивар конечно добија клучеви од социјалните станови

Гостиварпред 1 недела

Автопатот Тетово-Гостивар ќе почне да се гради на 22 април, ќе чини 125 милиони евра според првична пресметка

Македонијапред 2 недели

Пред општинската зграда во Ростуше покрај македонското поставено и турското знаме

Гостиварпред 4 недели

Гостивар: Со картица од бившата вадел пари од банкомат

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Гостивар

Излезе од печат тријазичната збирка „Млади поетски пера-Стиховите градат мостови“

Објавено

на

Деновиве од печат излезе збирката поезија „Млади поетски пера-Стиховите градат мостови“. Книгата е тријазична и содржи творби од млада поетска генерација (16 до 35 години), а е подготвена во рамки на истоимениот проект на Здружението за култура „КРИК 094“ Гостивар.

„Задоволството да се создаде квалитетна збирка поезија од млади автори, со различен стил и сензибилитет, е навистина големо. Дотоколу повеќе што песните се објавени на македонски, албански и на турски јазик. Сето тоа води кон афирмирање на младите поети, сплотување на различните култури и јазици преку стиховите.“, велат од Здружението.

Во книгата се застапени: Стефан Марковски, Катерина Гогова, Давид Берат, Андреј Ал-Асади, Даниел Ѓорѓески (Гостивар), Бесјона Јусуфи, Мери Берат, Рина Јанкуловска, Мартина Даниловска, Гордана Балеска Трифуноска, Дејан Крстески (Гостивар), Даница Среткоска (Гостивар), Софија Тодороска, Ана Трпевска, Павлина Атанасова, Бериника Арслани (Гостивар), Анастасија Лефкоска (Гостивар) и Рената Пенчова.

Препевот го направија Афродита Џафери и Илкер Јусуф.

Во текот на претстојната недела стихозбирката ќе им биде доставена на застапените поети и поделена во јавни библиотеки.

Проектот „Млади поетски пера-Стиховите градат мостови“ се реализираше со поддршка на Министерството за култура.

Популарно изминативе 100 дена