Вести
Ја викаат „Чупава Ката“ – полесна торта за правење нема
Оваа вкусна, а лесна за правење торта всушност е спој на старински и понов рецепт. Составена е од два дела. Едниот дел е тесто и порано тоа ја претставувало целата торта (како обична „торта со мешање“). Вториот дел е фил кој во минатото не го правеле, бидејќи за него е потребен миксер.
Подготовка на тестото:
Еден маргарин се бие со маталка со 5 жолчки, 4 лажици шеќер и се доодава 400гр брашно. Се добро се меси и се става во подмачкано длабоко тавче. Едно топче од тестото се става во фрижидер за да се стегне.
Подготовка на филот:
5 белки се бијат со миксер со 250гр шеќер и се додаваат 150гр сецкани ореви.
Тестото се премачкува со џем и се става филот. Одозгора се ренда тестото од фрижидер. Се пече 25 минути на 180 степени.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар