Здравје и убавина
Јадете кромид почесто и телото ќе ви се заблагодари

Ако некогаш сте готвеле според рецептите на вашата мајка, баба, готвач или рецепт од интернет, тогаш сигурно сте свесни дека овој зеленчук го јадете речиси секој ден. Повеќето, ако не и сите рецепти ќе ве упатат да загреете тенџере, тавче или рерна со масло, а потоа да додадете исечкан кромид, кој ќе го пржете неколку минути додека да омекне.
Кромидот е основна храна во кујната која се појавува во многу јадења, а има и причина за тоа.
Ако сте загрижени за вашето здравје, размислете да додадете повеќе кромид во вашата исхрана. Антиоксидансите и антиинфламаторните својства се одлични за здравјето на срцето. Секој вид кромид содржи главно вода, јаглехидрати и растителни влакна, а исто така тој е одличен извор на важни витамини како што се железо, калциум и витамин Б6.
Покрај тоа што е многу хранлив и вкусен ова се и неговите основни здравствени придобивки:
Има многу антиоксиданси
Антиоксидансите можат да помогнат да се спречи оштетувањето на клетките во борба против молекулите на слободните радикали. Слободните радикали се формираат кога телото е изложено на радијација или чад од тутун и може да предизвикаат дијабетес, срцеви заболувања и рак. Со јадење кромид, можете да му помогнете на вашето тело да се бори против слободните радикали и да го подобрите целокупното здравје.
Помага во одржување на нивото на шеќер во крвта
Кромидот е одличен начин за одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта, особено за луѓето со дијабетес. Флавоноидите во кромидот делуваат на стабилизирање на нивото на гликоза во крвта. Ако нивото е ниско, може да почувствувате симптоми како што се замор, анксиозност, главоболки и многу други знаци.
Го подобрува варењето
Кромидот содржи голема количина на пребиотици и растителни влакна. Во телото, ова помага да се подобри здравјето на цревата преку помагање на варењето, зајакнување на имунолошкиот систем и намалување на воспалението.
Богат со хранливи материи
Кромидот се смета за храна богата со хранливи материи. Тоа значи дека содржи мал број калории и голем број хранливи материи. Тој е одличен извор на калиум и манган. Калиумот помага да се зголеми енергијата и вашиот метаболизам. Манганот му помага на телото да создаде сврзно ткиво, му помага на здравјето на коските и ја намалува можноста за згрутчување на крвта.
Антивоспалителни својства
Кромидот содржи антиоксиданс наречен кверцетин. Кверцетинот е антиинфламаторно и делува против воспаленија во телото. Одличен е за намалување на отокот, помага при артритис и лекување на инфекции на мочниот меур.
Одличен извор на витамин Ц
Кромидот содржи голема количина на витамин Ц, а овој витамин е неопходен за правилно функционирање на вашето тело. Помага во формирањето на крвните садови, го подобрува вашиот имунолошки систем и ја гради ‘рскавицата.
Го поддржува здравјето на коските
Истражувањата покажаа дека кромидот ја подобрува густината на коските кај некои луѓе. Како резултат на тоа, јадењето кромид може да помогне во зајакнувањето на коските и да го намали ризикот од фрактури кај луѓето над 50 години.
Антибактериски својства
Антибактериските својства на алицинот во кромидот му помагаат на дебелото црево да се бори против штетните бактерии. Алицинот е соединение кое му дава на кромидот уникатен силен мирис и е борец против токсините и болестите.
-
Гостиварпред 3 недели
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 3 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 3 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Вестипред 3 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Вестипред 3 месеци
Преку „е-услуги“ вадење имотен лист за неколку секунди
-
Гостиарскипред 3 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград