Здравје и убавина
Како да ја изберете вистинската слатка лубеница ?

Нема личност која не сака лубеница, но изборот на слатка и сочна понекогаш е вистинска задача. Затоа, искористете ги овие три одлични трикови и никогаш повеќе нема да погрешите:
- Побарајте жолтеникава дамка на површината на лубеницата
Дали некогаш сте забележале дамка на површината на лубеницата? Тоа претставува место каде што лежела на земја за време на зреењето. Најзрелите лубеници имаат жолтеникаво место, додека оние бели или светло зелени бои треба да се избегнуваат затоа што нив ги има на лубениците што се собираат пред да бидат зрели. Не купувајте ниту лубеница која нема никаква дамка на површината.
- Погледнете ја дршката
Потоа, обрнете внимание на дршката. На свежата лубеница, дршката е зелена, а кај оние што стојат подолго време, таа е малку сува и жолтеникава.
- Звукот е клучен
Последниот чекор е тест за „чукање“. Чукнете ја лубеницата и обрнете внимание на звукот – ако „ѕвони“ и ви се чини дека одекнува малку, скоро е сигурно дека лубеницата е зрела и слатка.
-
Гостиварпред 3 недели
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 3 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 3 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Вестипред 3 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Вестипред 3 месеци
Преку „е-услуги“ вадење имотен лист за неколку секунди
-
Гостиарскипред 3 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград
Вести
Si t’a zgjedhni shalqirin vërtetë të ëmbël?

Nuk ka person që nuk dëshiron shalqi, por zgjedhja e shalqirit të ëmbël dhe të lëngshëm nganjëherë është detyrë e vërtetë. Prandaj, shfrytëzoni këto tre truke të shkëlqyeshme dhe asnjëherë më nuk do të gaboni:
- Kërkoni njollë të verdhë në sipërfaqen e shalqirit
A keni vërejtur ndonjëherë njollë në sipërfaqen e shalqirit? Ajo paraqet vend ku ka qenë e shtrirë gjatë pjekjes. Shalqinjtë më të pjekur kanë vend të verdhë, kurse ato me ngjyrë të bardhë dhe të gjelbërt duhet të anashkalohen, sepse ato i kanë shalqinjtë që mblidhen para se të piqen. Mos blini as shalqi që nuk ka asnjë njollë në sipërfaqe.
- Shikojeni bishtin
Pastaj, vështroni me vëmendje bishtin. Tek shalqiri i freskët, bishti është i gjelbërt, kurse tek ato që qëndrojnë kohë më të gjatë, ai është pak i thatë dhe i verdhë.
- Tingulli(zëri) është kyç
Hapi i fundit është testi për “trokitje”. Goditni shalqinin dhe kini vëmendje tek tingulli që lëshon- nëse “cingëron” dhe ju duket sikur jehon pakëz, gati është e sigurtë se shalqini është i pjekur dhe i ëmbël.
-
Гостиварпред 3 недели
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Гостиварпред 3 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 3 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 3 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Вестипред 3 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Вестипред 3 месеци
Преку „е-услуги“ вадење имотен лист за неколку секунди
-
Гостиарскипред 3 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград