Поврзи се со нас

Здравје и убавина

Како да ја изберете вистинската слатка лубеница ?

Објавено

на

Нема личност која не сака лубеница, но изборот на слатка и сочна понекогаш е вистинска задача. Затоа, искористете ги овие три одлични трикови и никогаш повеќе нема да погрешите:

  • Побарајте жолтеникава дамка на површината на лубеницата

Дали некогаш сте забележале дамка на површината на лубеницата? Тоа претставува место каде што лежела на земја за време на зреењето. Најзрелите лубеници имаат жолтеникаво место, додека оние бели или светло зелени бои треба да се избегнуваат затоа што нив ги има на лубениците што се собираат пред да бидат зрели. Не купувајте ниту лубеница која нема никаква дамка на површината.

  • Погледнете ја дршката

Потоа, обрнете внимание на дршката. На свежата лубеница, дршката е зелена, а кај оние што стојат подолго време, таа е малку сува и жолтеникава.

  • Звукот е клучен

Последниот чекор е тест за „чукање“. Чукнете ја лубеницата и обрнете внимание на звукот – ако „ѕвони“ и ви се чини дека одекнува малку, скоро е сигурно дека лубеницата е зрела и слатка.

Сподели ја веста:
Најновата емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ | Тема: ПЕНЗИОНЕРИ | Гостинка: Живка Матевска
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 3 недели

Во Гостивар ќе се одбележат 100 години од раѓањето на еден од најголемите херои на Македонија, Чеде Филиповски – Даме

Гостиварпред 2 недели

Потресувачки случај на самоповреда и напад во семејство во гостиварско, четири лица пренесени во болница

Гостиварпред 1 недела

Филмско разбојништво во атар на Чегране, украдени над 500 кг. марихуана од фабрика за канабис

Гостиварпред 2 недели

Гостиварката Тамара со број 6, почна гласањето за Јуниор Евросонг

Гостиварпред 4 недели

Полицијата на средба со ловечките друштва од Гостивар, Чегране и Врапчиште

Гостиварпред 3 недели

Во еден по полноќ во Гостивар приведена девојка оти нарушила ред и мир

Гостиварпред 2 недели

Лишен од слобода 51-годишен гостиварец поради физички напад врз неговата вонбрачна партнерка

Гостиварпред 2 недели

Заврши доказната постапка за „Ласкарци“

Гостиварпред 4 недели

Гостиварец измамен од „бизнисмен“ од Скопје за 2000 евра

Гостиварпред 3 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 3 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 4 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

Гостиварпред 4 месеци

Гостивар домаќин на атрактивна Меѓународна изложба на кучиња со учесници од 25 земји

ФОТО ВЕСТпред 4 месеци

ФОТО ВЕСТ | Августовска вечер низ Гостивар

Гостиварпред 4 месеци

Во Ниќифорово достоинствено и гордо одбележан 1 век од раѓањето на великанот Чеде Филиповски-Даме

Гостиварпред 4 месеци

Коњаницата „Бигорски Манастир–Патот на црешовото топче“ продефилира во Гостивар, најмладиот учесник е Никола од Тумчевиште

Гостиварпред 5 месеци

Завршна изложба на делата од ликовната колонија „Гостивар 2023“

Гостиварпред 6 месеци

Јунски пазарен ден во Гостивар со полни тезги, еве ги цените

Огласи за вработување:

Advertisement
.

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Si t’a zgjedhni shalqirin vërtetë të ëmbël?

Објавено

на

Nuk ka person që nuk dëshiron shalqi, por zgjedhja e shalqirit të ëmbël dhe të lëngshëm nganjëherë është detyrë e vërtetë. Prandaj, shfrytëzoni këto tre truke të shkëlqyeshme dhe asnjëherë më nuk do të gaboni:

  • Kërkoni njollë të verdhë në sipërfaqen e shalqirit

A keni vërejtur ndonjëherë njollë në sipërfaqen e shalqirit? Ajo paraqet vend ku ka qenë e shtrirë gjatë pjekjes. Shalqinjtë më të pjekur kanë vend të verdhë, kurse ato me ngjyrë të bardhë dhe të gjelbërt duhet të anashkalohen, sepse ato i kanë shalqinjtë që mblidhen para se të piqen. Mos blini as shalqi që nuk ka asnjë njollë në sipërfaqe.

  • Shikojeni bishtin 

Pastaj, vështroni me vëmendje bishtin. Tek shalqiri i freskët, bishti është i gjelbërt, kurse tek ato që qëndrojnë kohë më të gjatë, ai është pak i thatë dhe i verdhë.

  • Tingulli(zëri) është kyç 

Hapi i fundit është testi për “trokitje”. Goditni shalqinin dhe kini vëmendje tek tingulli që lëshon- nëse “cingëron” dhe ju duket sikur jehon pakëz, gati është e sigurtë se shalqini është i pjekur dhe i ëmbël.

Сподели ја веста:
Најновата емисија „МИНУТИ ЗА СЕКОГО“ | Тема: ПЕНЗИОНЕРИ | Гостинка: Живка Матевска

Популарно изминативе 100 дена