Поврзи се со нас

Здравје и убавина

Како да ја изберете вистинската слатка лубеница ?

Објавено

на

Нема личност која не сака лубеница, но изборот на слатка и сочна понекогаш е вистинска задача. Затоа, искористете ги овие три одлични трикови и никогаш повеќе нема да погрешите:

  • Побарајте жолтеникава дамка на површината на лубеницата

Дали некогаш сте забележале дамка на површината на лубеницата? Тоа претставува место каде што лежела на земја за време на зреењето. Најзрелите лубеници имаат жолтеникаво место, додека оние бели или светло зелени бои треба да се избегнуваат затоа што нив ги има на лубениците што се собираат пред да бидат зрели. Не купувајте ниту лубеница која нема никаква дамка на површината.

  • Погледнете ја дршката

Потоа, обрнете внимание на дршката. На свежата лубеница, дршката е зелена, а кај оние што стојат подолго време, таа е малку сува и жолтеникава.

  • Звукот е клучен

Последниот чекор е тест за „чукање“. Чукнете ја лубеницата и обрнете внимание на звукот – ако „ѕвони“ и ви се чини дека одекнува малку, скоро е сигурно дека лубеницата е зрела и слатка.

Сподели ја веста:

Претседателски избори

Маркетинг

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Културапред 6 часа

Несекојдневно уметничко доживување за гостиварци-Перформанс, сликање пред публика

Гостиварпред 8 часа

Физички напад на улица во Гостивар заради долгови

Македонијапред 10 часа

Вработените во култура на протест, најава и за генерален штрајк

Вестипред 10 часа

Франција најголем увозник на руски гас во ЕУ

Гостиварпред 12 часа

Приведување во Гостивар, мајка го пријавила синот за агресивно однесување

Македонијапред 13 часа

Четврти ден штрајк на приватните специјализанти, осуда за притисоците

ИЗБОРИ 2024пред 14 часа

Скратени часови на 23 април и 7 мај во училиштата во кои ќе се гласа на изборите

Гостиварпред 15 часа

Какво културно наследство „крие“ Гостивар – Изложба на фотографии и разгледување на Саат Кулата

Гостиварпред 16 часа

Изгубена или украдена? Со картичка на гостиварец некој си пазарувал во маркет во Тетово

Гостиварпред 4 недели

Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

Гостиварпред 1 месец

Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

Гостиварпред 3 месеци

Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

Гостиварпред 3 месеци

Ангелчињата во Гостивар го најавија Христовото раѓање-Бадникова поворка 2024

Спортпред 4 месеци

По првиот круг од сезоната КК Гостивар „виси“ на 8-та позиција на табелата

Спортпред 4 месеци

Кехинде од пенал му пресуди на Македонија Ѓорче Петров 1-0

Гостиварпред 7 месеци

Стефановски: Гостивар одличен како домаќин и публика, благодариме од срце!

Спортпред 8 месеци

ФК Гостивар загуби на домашен терен од Силекс 1-2

Гостиварпред 8 месеци

Осветена црквата „Св.Климент Охридски“ во Пожаране: Да го чуваме православието, секој храм е парче небо на земјата!

АНКЕТА:

Дали ќе гласате на претстојните ПРЕТСЕДАТЕЛСКИ и ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2024?
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Si t’a zgjedhni shalqirin vërtetë të ëmbël?

Објавено

на

Nuk ka person që nuk dëshiron shalqi, por zgjedhja e shalqirit të ëmbël dhe të lëngshëm nganjëherë është detyrë e vërtetë. Prandaj, shfrytëzoni këto tre truke të shkëlqyeshme dhe asnjëherë më nuk do të gaboni:

  • Kërkoni njollë të verdhë në sipërfaqen e shalqirit

A keni vërejtur ndonjëherë njollë në sipërfaqen e shalqirit? Ajo paraqet vend ku ka qenë e shtrirë gjatë pjekjes. Shalqinjtë më të pjekur kanë vend të verdhë, kurse ato me ngjyrë të bardhë dhe të gjelbërt duhet të anashkalohen, sepse ato i kanë shalqinjtë që mblidhen para se të piqen. Mos blini as shalqi që nuk ka asnjë njollë në sipërfaqe.

  • Shikojeni bishtin 

Pastaj, vështroni me vëmendje bishtin. Tek shalqiri i freskët, bishti është i gjelbërt, kurse tek ato që qëndrojnë kohë më të gjatë, ai është pak i thatë dhe i verdhë.

  • Tingulli(zëri) është kyç 

Hapi i fundit është testi për “trokitje”. Goditni shalqinin dhe kini vëmendje tek tingulli që lëshon- nëse “cingëron” dhe ju duket sikur jehon pakëz, gati është e sigurtë se shalqini është i pjekur dhe i ëmbël.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена