Здравје и убавина
Како да подготвите сок од аронија без термичка обработка и да ги зачувате сите хранливи состојки

Аронијата привлекува се поголемо внимание во последните години поради своите исклучителни здравствени својства. Иако традиционално се приготвува со варење, постои начин да се направи сок кој ја задржува сета вредна хранлива вредност на оваа бобинка, а тоа е со нејзина подготовка без термичка обработка.
Зошто е важно да се зачуваат природните состојки на аронијата?
Кога аронијата се обработува термички, се губи значителен дел од нејзините хранливи материи, особено витаминот Ц и одредени антиоксиданси. Според истражувањата, аронијата содржи исклучително висока концентрација на антиоксиданси кои помагаат во борбата против бројни здравствени проблеми, од зајакнување на имунитетот до подобрување на функцијата на црниот дроб и тироидната жлезда. Затоа подготвувањето сок без готвење станува се попопуларен метод.
Подготовка на сок со ладно цедење
Процесот на правење сок од аронија без готвење започнува со темелно миење на бобинките. После тоа, плодот треба добро да се исуши и да се отстранат сите стебла или оштетени бобинки.
За ладно цедење е потребен квалитетен соковник кој полека и под притисок ќе ги цеди бобинките, извлекувајќи чист сок без потреба од додавање вода.
Природно засладување
Сокот од аронија има карактеристичен горчлив вкус кој за многумина можеби е премногу силен. Наместо да се додава шеќер за време на готвењето, за природно засладување може да се користи мед или сируп од агаве, кои се додаваат по цедењето. Важно е да се напомене дека медот треба да се додава само откако сокот ќе се олади на собна температура, за да се зачуваат неговите лековити својства.
Зачувување и складирање
Сокот подготвен без готвење мора да се чува правилно за да се зачува што подолго. Најдобро е да се користат стерилизирани стаклени шишиња со темна боја кои го штитат сокот од светлина. Сокот мора да се чува во фрижидер и да се конзумира во рок од неколку недели, освен ако не се користат природни конзерванси како лимонска киселина.
Лековити својства на суровиот сок
Сокот од суровата аронија содржи висока концентрација на флавоноиди и антоцијани, кои се познати по своите антиоксидантни својства. Особено е богат со витамини Ц, А, Е и бета-каротен. 100 грама свеж сок содржи околу 35% од препорачаната дневна доза на витамин Ц, што го прави одличен сојузник во борбата против настинка и грип.
Правилно дозирање и употреба
Свежиот сок од аронија е концентриран и јак, па затоа се препорачува да се консумираат помали количини. Оптималната дневна доза е 30 ml, што е еквивалентно на една чаша ракија. Сокот може да се разреди со вода или да се комбинира со други сокови. Најдобро е да го консумирате наутро на празен стомак, за да ги максимизирате сите негови корисни ефекти.
Комбинации со други овошја
За да се подобри вкусот и да се обезбедат дополнителни здравствени придобивки, сокот од аронија може да се комбинира со други овошја при цедењето. Особено добри комбинации се со јаболкото, кое природно го засладува пијалокот или со киселите овошја како лимон, портокал, лимета или мандарини, кои дополнително ја зголемуваат содржината на витамин Ц.
Предности и недостатоци на ладно цедење
Ладното цедење има свои предности и недостатоци. Главната предност е зачувувањето на сите хранливи материи, но процесот одзема повеќе време и произведува помала количина на сок во споредба со варењето. Исто така, рокот на траење е пократок, па затоа е потребно да се подготват помали количини кои можат да се потрошат за пократок временски период.
Кога да се избегне консумирање?
Иако сокот од аронија е исклучително здрав, некои луѓе треба да бидат внимателни кога го консумираат. Поради високата содржина на оксална киселина, луѓето склони кон формирање на камења во бубрезите треба да се консултираат со лекар пред редовна употреба.
Правењето сок од аронија без готвење е одличен начин да ги искористите сите благотворни ефекти на ова суперовошје. Иако процесот е малку понапорен и дава помала количина на сок, хранливата вредност и здравствените придобивки го прават вреден напорот. Со соодветно складирање и дозирање, можете да уживате во сите благодети што ги дава овој природен еликсир, притоа зачувувајќи ги сите вредни состојки кои ја прават аронијата една од најздравите бобинки во светот.
-
Гостиварпред 2 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Гостиварпред 4 недели
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 2 месеци
„Пица & Бургер БЕЈБИ“ – Ново уникатно место за добра храна и забава во Гостивар
-
Гостиварпред 2 месеци
Празникот Водици во Вруток прославен традиционално со уникатни обичаи
-
Светпред 3 месеци
Русија разви вакцина против рак, ќе биде бесплатна за руските пациенти и достапна на почетокот на 2025 година
-
Гостиварпред 3 месеци
Предновогодишна забава и дружење за дечињата на плоштадот во Гостивар
-
Гостиварпред 3 месеци
Абдил Биљали назначен за нов началник на ОВР Гостивар
-
Светпред 3 месеци
Масовен пад на криптовалутите