Рецепти
Како да подготвите совршен качамак со месо?
Качамакот или бакардан е добро познато традиционално јадење, кое порано се подготвувало почесто, но и во денешно време знае да се најде на семејната трпеза.
Иако, обично се служи со сирење и кисело млеко, ние со вас ќе споделиме рецепт што ќе ги израдува љубителите на месото.
Еве како да подготвите совршен качамак со месо
состојки:
1 л. вода
500 гр. пченкарно брашно
400 до 500 гр. телешко месо
сол
суви пиперки, магданос
подготовка: Во тенџере на оган ја ставаме водата, посолуваме, па пред да почне да врие, го ставаме и брашното, внимателно без промешување. Потоа во средината на брашното со сукалка правиме отвор, дупка, за при вриењето да не се растура формата на брашното. Се вари околу 2 часа на тивок оган. Потоа тенџерето го тргаме од огнот, и со сукалката со кружни движења ги мешаме брашното и водата, се додека не се соединат.
Во меѓувреме, додека се вари брашното, го пржиме месото исецкано на коцки.
Кога качамакот ќе биде готов, одозгора му се истура месото и маслото во кое се пржело. На крај по желба се декорира со суви пиперки или сецкан магданос.
-
Гостиварпред 2 месеци
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 3 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 1 месец
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 2 месеци
Објавен повик за невработени-По 6.000 евра грант за да си отворат бизнис
-
Вестипред 2 месеци
Историјат на Осми март – Празник посветен на правата на жените
-
Што, како, каде?!пред 3 месеци
ШОУ: Легендарните „Солза и Смеа“ доаѓаат во Гостивар