Поврзи се со нас

Вести Гостивар

Како месецот МАЈ го добил своето име?

За многумина, мај е омилениот месец од годината, пред се` поради будењето на природата и пријатните пролетни сончеви зраци кои мамат на прошетка.

Како месецот мај го добил своето име? Мај е наречен по староиталската божица Маја (латински Maia) – божица на природата, билките и плодната земја. Таа била ќерка на богот на природата Фаун, а му станала жена на богот на огнот, Вулкан.

За месецот мај е врзана една занимливост која се однесува на Јапонците. Станува збор за таканаречено “мајско боледување“, кое е типично за учениците и работниците во Јапонија кои во мај почнуваат да чувствуваат голем замор од учењето и работата.

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно