Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 01/03/2019 | 10:06

Како месецот МАРТ го добил своето името?

Март е месец кога започнува пролетта и кога Сонцето преминува од Јужната на Северната полутопка. За многумина март е омилен месец, затоа што започнува затоплување на времето и будење на природата.

Март го добил своето име според римскиот бог на војната Марс. Овој бог, за римјаните бил втор по важност, веднаш по Јупитер, кој е негов татко. Март е наречен по богот на војната, затоа што во тој период започнувала работната година за војниците.‭ ‬Во текот на зимата не се воделе борби и сите воени активности почнувале токму во месец март.

Марс е татко на Ромул и Рем (основачи на Рим), и врз основа на тоа се смета за татко на целата римска нација.

Напишете коментар