Занимливости
Како пакувањето влијае на вкусот на газираните пијалоци: Стакло, лименка или пластика?

Иако многу луѓе веруваат дека рецептите на газираните сокови се разликуваат во зависност од пакувањето (затоа што секако имаат различен вкус), вистината е дека сите тие се произведуваат на исто место и потоа само се преливаат во различно пакување. Вкусот на пијалокот зависи од температурата на складирање, времето на складирање и видот на материјалот во кој се пакува пијалокот.
Алуминиумските лименки имаат многу предности
Конзервите имаат посебен внатрешен слој направен од полимер на база на вода, кој создава бариера помеѓу алуминиумот и течноста. Без овој слој, алуминиумот би реагирал со киселините во пијалокот, што доведува до метален вкус и намален квалитет.
Покрај зачувувањето на вкусот, алуминиумските лименки имаат и други предности. Еден од нив е високата топлинска спроводливост, што овозможува пијалокот во конзервата побрзо да се излади до саканата температура. Ладните газирани пијалоци имаат подобар вкус и се поосвежителни.
Друга важна предност на алуминиумските лименки е нивната поголема херметичка во споредба со пластичните шишиња. Благодарение на ова, тие подобро го задржуваат јаглерод диоксидот, што обезбедува поинтензивен вкус и свежина за подолг временски период, а степенот на карбонизација е ист како кога пијалокот се сипал во пакувањето.
Стаклената амбалажа е најдобриот избор, а пластиката е убедливо најлоша.
Доколку сакате да го доживеете „вистинскиот“ вкус на пијалокот, најдобар избор е дефинитивно стаклената амбалажа. За разлика од пластиката и алуминиумот, стаклото не содржи никакви штетни хемикалии и затоа не предизвикува хемиска реакција со течности.
А тоа значи дека пијалокот останува непроменет и го задржува оригиналниот вкус од моментот кога ќе се произведе до моментот кога ќе го конзумирате. Ова е и причината зошто пијалокот во стаклено шише ни изгледа највкусен – повкусен дури и од тој што е во лименка.
Од друга страна, пластиката е попорозна, што значи дека со текот на времето низ неа поминува јаглерод диоксид, одговорен за карактеристичната карбонизација на пијалокот. Како што гасот постепено излегува од шишето, пијалокот ја губи својата свежина и го менува вкусот. Овој тип на пакување е убедливо најлош.
-
Гостиварпред 3 месеци
Распоред на свештеници за Задушница во Гостивар
-
Што, како, каде?!пред 1 месец
Во Гостивар отворен нов салон за убавина „Beauty Room Stella“ – Жените го заслужуваат најдоброто!
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Гостиварските советници ги обоија дланките како симболична поддршка за лицата со ретки болести
-
Македонијапред 1 недела
9 мај – Ден на победата над фашизмот
-
Македонијапред 1 месец
Православен празник Цветници, предвесник на Велигден
-
Македонијапред 1 месец
Денеска е Лазарова сабота во спомен на чудесното воскресение на Лазар извршено до Исус Христос
-
Видео емисиипред 3 месеци
ВИДЕО | Вештините на мечувањето во Гостивар – На тренинг со клубот „Витез“
-
Видео емисиипред 2 месеци
ВИДЕО | Осмомартовско интервју со д-р Елеонора Спасовска, специјалист радиолог