Поврзи се со нас

Занимливости

Како пакувањето влијае на вкусот на газираните пијалоци: Стакло, лименка или пластика?

Објавено

на

    Иако многу луѓе веруваат дека рецептите на газираните сокови се разликуваат во зависност од пакувањето (затоа што секако имаат различен вкус), вистината е дека сите тие се произведуваат на исто место и потоа само се преливаат во различно пакување. Вкусот на пијалокот зависи од температурата на складирање, времето на складирање и видот на материјалот во кој се пакува пијалокот.

    Алуминиумските лименки имаат многу предности

    Конзервите имаат посебен внатрешен слој направен од полимер на база на вода, кој создава бариера помеѓу алуминиумот и течноста. Без овој слој, алуминиумот би реагирал со киселините во пијалокот, што доведува до метален вкус и намален квалитет.

    Покрај зачувувањето на вкусот, алуминиумските лименки имаат и други предности. Еден од нив е високата топлинска спроводливост, што овозможува пијалокот во конзервата побрзо да се излади до саканата температура. Ладните газирани пијалоци имаат подобар вкус и се поосвежителни.

    Друга важна предност на алуминиумските лименки е нивната поголема херметичка во споредба со пластичните шишиња. Благодарение на ова, тие подобро го задржуваат јаглерод диоксидот, што обезбедува поинтензивен вкус и свежина за подолг временски период, а степенот на карбонизација е ист како кога пијалокот се сипал во пакувањето.

    Стаклената амбалажа е најдобриот избор, а пластиката е убедливо најлоша.

    Доколку сакате да го доживеете „вистинскиот“ вкус на пијалокот, најдобар избор е дефинитивно стаклената амбалажа. За разлика од пластиката и алуминиумот, стаклото не содржи никакви штетни хемикалии и затоа не предизвикува хемиска реакција со течности.

    А тоа значи дека пијалокот останува непроменет и го задржува оригиналниот вкус од моментот кога ќе се произведе до моментот кога ќе го конзумирате. Ова е и причината зошто пијалокот во стаклено шише ни изгледа највкусен – повкусен дури и од тој што е во лименка.

    Од друга страна, пластиката е попорозна, што значи дека со текот на времето низ неа поминува јаглерод диоксид, одговорен за карактеристичната карбонизација на пијалокот. Како што гасот постепено излегува од шишето, пијалокот ја губи својата свежина и го менува вкусот. Овој тип на пакување е убедливо најлош.

    Сподели ја веста:
    Advertisement
    Advertisement
    Advertisement
    Advertisement
    Гостиварпред 4 месеци

    Празникот Водици во Вруток прославен традиционално со уникатни обичаи

    Гостиварпред 4 месеци

    Осветен Вардар во Гостивар – Масовно чествување на Богојавление – Водици 2025, топлината во срцата посилна од студот!

    Гостиварпред 4 месеци

    Бадникова поворка 2025 во Гостивар – Река од дечиња низ улиците го навестија Христовото раѓање

    Гостиварпред 6 месеци

    ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност        

    Гостиварпред 8 месеци

    Одбележани 80 години од злосторот во Беличица-Почит за положените животи за слободна Македонија

    Гостиварпред 10 месеци

    Кинолошки спектакл во Мавровско, над 200 кучиња на Меѓународната CACIB 2024 изложба

    Гостиварпред 1 година

    Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

    Гостиварпред 1 година

    Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

    Гостиварпред 1 година

    Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

    ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

    Заследете нѐ на Facebook

    следете нѐ и на телеграм

    Advertisement

    Следете нѐ

    Advertisement

    Популарно изминативе 100 дена