Поврзи се со нас

Занимливости

Како термостатот ја регулира температурата?

Објавено

на

  Сигурно знаете дека термостатот автоматски ја регулира температурата. Термостат или термо регулатор е направа кој ја регулира температурата на системите за греење. Постојат и електронски регулатори кои ја пријавуваат температурата на контролниот систем преку сензори. Тие се користат, на пример, на инверторите.

  Тој е многу корисен инструмент и се користи во разни уреди од кои зависи нашата удобност. Така термостатот го контролира греењето на куќите и индустриските уреди. Исто така, ја регулира температурата во техничките апарати како што се електрични пегли, тостери за печење леб, печки, сушари и бојлери. Во системот за климатизација, термостатите сигнализираат зголемување на топлината, па низ уредите за ладење автоматски се пропушта ладен воздух за намалување на температурата. Термостатот е присутен и кај автомобилите за да се спречи прегревање на моторот за време на работата.

  Но, како работи термостатот?

  Како и термометарот, термостатот ги чувствува температурните промени. Но, додека термометарот покажува само колкава е температурата, термостатот става во функција друг уред што служи за одржување на посакуваната температура. Секако, тоа е претходно подесено и целиот уред на кој има термостат автоматски ја одржува зададената температура.

  Така, на пример, на уредот за централно греење во куќата да ја одржува посакуваната температура во просториите, бирачот за термостат е поставен на зададена температура. Штом температурата на воздухот ќе се намали, термостатот веднаш го „чувствува“ тоа и испраќа електричен сигнал до уредот за греење, па почнува повторно да се загрева. Кога температурата во просторијата се зголемува до посакуваната висина, термостатот автоматски испраќа друг електричен сигнал – да престане да работи. И така, термостатот постојано вклучува и исклучува за да ја одржи посакуваната температура.

  Наместо жива која ја има во термометарот, термостатите обично користат ленти изработени од специјално изработени метални легури. Тие ленти секогаш се виткаат во иста мера во зависност од температурата. Свиткување на металните ленти предизвикува прекин, односно воспоставување електричен контакт, а електричната енергија што поминува низ колото си го прави останатото, вклучувајќи или исклучувајќи, односно ја извршува зададената функција.

  Сподели на:
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement
  Advertisement

  Отворени работни места во Полог:

  Advertisement

  Популарно изминативе 100 дена

  error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!