Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!  • Дата: 12/06/2019 | 09:46

Ќе се печатат дополнителни изданија на граматика на ромски јазик и речник на македонски-ромски

Владата на вчерашната седница донесе одлука преку Генералниот секретаријат да се отвори повик за печатење на дополнителни изданија на граматиката на ромски јазик и речник на македонски –  ромски јазик.

„Согласно Стратегијата за Роми 2014-2020 еден од постулатите на овој документ, како и една од приоритетни цели од истиот е развој и промоција на ромската култура, јазик и традиција. Печатењето на овие две публикации директно ќе придонесат кон реализација на оваа цел.“, соопшти владината прес служба.

Речникот на македонски –  ромски јазик од 800 страници ќе биде отпечатен во 500-тини примероци, додека граматиката на ромски јазик од 300 страници – во 1000 примероци.

Напишете коментар