Здравје и убавина
Кисела зелка – богат извор на пробиотици, витамини и минерали
Киселата зелка е незаменлива намирница во зимскиот период, а освен што е вкусна е и многу здрава таа богат извор е на пробиотици, витамини и минерали, помага при варењето и го зајакнува имунитетот.
Трпезите се незамисливи без неа, составен дел е од посните пити, а од овој ферментиран производ се прави и подварак. Поради ферментацијата и секако нејзината хранлива содржина, му се припишуваат бројни лековити својства.
Го подобрува варењето
Како храна богата со пробиотици, киселата зелка помага во промовирање на средина на здрави бактерии кои природно престојуваат во цревата, што пак му помага на дигестивниот процес. Содржи дигестивни ензими кои влијаат на разградувањето на храната и овозможуваат лесна апсорпција на одредени хранливи материи. Ова исто така ја зголемува количината на хранливи материи што ги добиваме од друга храна.
Заштитува од воспаление
Антиоксидансите помагаат во борбата против штетните соединенија познати како слободни радикали, намалувајќи ги различните воспаленија во телото. Одредени соединенија пронајдени во кисела зелка се клучни играчи за кои истражувачите велат дека нудат антиинфламаторни придобивки.
Го регулира имунолошкиот систем
Пробиотиците во кисела зелка штитат од туѓи микроби кои можат да предизвикаат реакција на имунолошкиот систем. Некои истражувања сугерираат дека храната богата со пробиотици, како што е кисела зелка, може да помогне да се намалат шансите да се разболите од вирус или да развиете инфекција на уринарниот тракт. Витаминот Ц позитивно влијае и на имунолошкиот систем, а овој корисен витамин го има во изобилство во зимската храна.
Влијае на расположението, но и на килограмите
Содржината на пробиотик во кисела зелка поддржува здрава средина на цревни бактерии, што веројатно има позитивен ефект врз балансирањето на хормоните на стресот, односно го намалува стресот и позитивно влијае на другите аспекти на здравјето на мозокот. Ферментираната храна, како киселата зелка, помага за подобрување на расположението и меморијата. Богата е и со растителни влакна, кои ни помагаат да се чувствуваме сити подолго време. Пробиотиците влијаат на тоа како телото ги толкува сигналите за глад, како ги апсорбира калориите и го складира вишокот маснотии.
Кој треба да избегнува кисела зелка?
Генерално важи за безбедна за повеќето луѓе, но сепак, луѓето со дигестивни проблеми како што е синдромот на нервозно дебело црево може да откријат дека оваа храна ги влошува овие симптоми. Ферментираната храна инаку може да предизвика надуеност, гасови и болки во стомакот, иако киселата зелка го поддржува целокупното здравје на цревата.
-
Гостиварпред 2 месеци
Инцидент во маркет во Гостивар
-
Македонијапред 2 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Светпред 2 месеци
Во Словенија нови правила за странци за постојан и привремен престој
-
Гостиварпред 2 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Македонијапред 3 месеци
Ваучери од 250 евра за студенти за набавка на електронски уред и грантови за млади за старт на свој бизнис
-
Рецептипред 3 месеци
Домашна кремаста пилешка паштета – брз и едноставен рецепт
-
Вестипред 2 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Гостиарскипред 2 месеци
Гостиварецот Деан Поповски победник во уникатното голф дерби во Белград