Магазин
Колку долго може да се користат дрвените лажици за готвење и кога треба да се сменат?

Дрвените лажици често предизвикуваат дебата меѓу готвачите. Од една страна, некои тврдат дека тие се супериорна алатка бидејќи не ги оштетуваат тенџерињата или тавите, цврсти се и можат да траат со децении. Но, други се загрижени за хигиената, тврдејќи дека дрвото е место за размножување на бактерии и дека во него лесно се задржуваат мириси на храна, кои можат да му го нарушат вкусот на јадењето при подготовката.
Бактериите можат да преживеат на која било површина, вклучувајќи ги и дрвените лажици – но им треба влага за да преживеат. Со други зборови, миењето со детергент и топла вода може да отстрани голем процент на микроорганизми, но некои неизбежно ќе останат и ќе се размножуваат, особено ако лажиците не се целосно исушени.
Препорачливо е да ги измиете вашите дрвени лажици веднаш по употреба, а исто така да ги оставите целосно да се исушат. Со оглед на тоа дека на бактериите им е потребна влага, лесно е да се заклучи: додека дрвото се суши, тие умираат.
Што се прави со испуканите лажици?
Пукнатините создаваат скриени простори каде што може да се акумулираат честички од храна и влага, што го отежнува темелното чистење на дрвените лажици. Во овие области може да има бактерии или мувла што преживуваат и покрај миењето, а кога дрвена лажица ќе развие видливи пукнатини, свиткувања или расцепување, таа повеќе не е безбедна за употреба и треба да се замени за да се спречи контаминација.
Дополнително, промената на бојата во потемна нијанса, долготрајните мириси кои не можат да се измијат или грубите, исечкани рабови се исто така знаци дека е време за нова лажица.
Како да се грижите за дрвените лажици?
Животот на оваа кујнска алатка може да трае навистина долго, но само со соодветна грижа, која вклучува:
- Да се измие веднаш по употреба: Измијте ги лажиците со топла вода и детергент веднаш штом ќе завршите со нивна употреба.
- Темелно сушење: Секогаш оставете ги да се исушат на воздух во исправена положба цели 24 часа, бидејќи тоа им овозможува на сите антимикробни својства да функционираат и спречува таложење на влага.
- Прескокнете ја машината за миење садови: високата топлина може да ги искриви или да создаде пукнатини во дрвениот прибор, што го отежнува чистењето и има поголема веројатност да има бактерии.
Не е препорачливо да се користат средства за дезинфекција, како што е белило, бидејќи во тој случај впивачката природа на дрвото станува проблем, бидејќи може да впие од опасните хемикалии. Значи, со соодветна грижа, дрвените лажици се совршено безбедни за употреба во кујната.
-
Гостиварпред 4 недели
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 3 месеци
Невработените со можност за бесплатни обуки и полагање за возачки дозволи за камион и автобус
-
Гостиварпред 3 месеци
ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност
-
Вестипред 3 месеци
УЈП со важно известување за корисниците на МојДДВ
-
Вестипред 3 месеци
Преку „е-услуги“ вадење имотен лист за неколку секунди
-
Македонијапред 3 месеци
Комплетна листа на неработни денови во 2025-та година
-
Што, како, каде?!пред 1 месец
„Пица & Бургер БЕЈБИ“ – Ново уникатно место за добра храна и забава во Гостивар
-
Рецептипред 3 месеци
Крем супа од тиква и морков – топло, вкусно и хранливо