Поврзи се со нас

Македонија

Коронавирус статистика за последно деноноќие

Објавено

на

Согласно податоците од Институтот за јавно здравје, во последните 24 часа направени се 1.707 тестови, а регистрирани се 465 нови случаи со КОВИД-19, 20 починати и 1.880 оздравени пациенти, соопшти Министерството за здравство.

Од 465 новозаболени од Скопје се 341, Кавадарци – 21, Струмица – 19, Штип – 15, Куманово – 13, Охрид – 11, Прилеп – 6, Гостивар – 5, Велес, Струга и Гевгелија по – 4, Битола, Тетово, Крива Паланка и Богданци по – 3, Кичево, Кочани, Неготино, Свети Николе, Радовиш, Дебар, Пробиштип, Крушево, Македонски Брод и Демир Капија по -1.

Од вкупниот број на позитивни (920), регистрирани се 92 реинфекции.

Од 1.880 оздравени пациенти од Скопје се 1.181, Кавадарци – 81, Куманово – 68, Битола – 63, Струмица – 56, Велес – 55, Гевгелија – 39, Прилеп и Охрид по – 30, Гостивар и Валандово по – 29, Кичево – 20, Тетово, Неготино и Радовиш по – 19, Штип и Струга по -18, Крива Паланка – 16, Кочани и Свети Николе по – 12, Богданци – 11, Македонски Брод – 10, Ресен – 8, Делчево и Кратово по – 7, Берово – 5, Пехчево – 4, Виница, Пробиштип, Демир Капија и Дојран по – 3 и Демир Хисар – 2.

Од 20-те починати лица шест се од Скопје (70г, 71г, 75г, 80г, 83г и 95г), по две од Кочани (60г и 75г), Неготино (78г и88г), Прилеп (72г и 77г) и по едно од Велес (78г), Кичево (66г), Куманово (83г), Охрид (93г), Свети Николе (80г), Струга (80г), Струмица (76г) и Штип (68г). Од пријавените лица сите се починати во болнички услови.

Согласно Регистарот на умрени лица со дијагноза КОВИД-19 од „Мој Термин“, дополнително е пријавено едно починато лице од Ресен (72г), починато во домашни услови.

Од вкупниот број на починати лица, кај 20 лица се регистрирани коморбидитети.

Направени се 1.707 тестови преку: ИЈЗ-62, ЦЈЗ Скопје-0, ЦЈЗ Битола-0, ЦЈЗ Прилеп-0, ЦЈЗ Тетово–0, ЦЈЗ Куманово-1, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-0, Судска медицина-0, лабораторија болница Козле-0, УК Пулмологија со алергологија –0, ГОБ 8-ми Септември-0, Институт за микробиологија–149, Жан Митрев (Филип Втори)-95, Авицена-85, Биотек-150, Систина-47, лабораторија Лаор-0, Синлаб-2, Ремедика-0, Плодност-0, Генеа-0, Никоб Лаб-272, ВФВ Медикал-40, Ели Медика-20, Ројал Медика–0, Спектра-ММ-0, Рапид Лаб–6, Жан Митрев Струмица–0, Нова Лаб Дијагностика–0, Рамус-0, ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 778.

Досега во земјата се направени вкупно 1.847.971 тестирања на КОВИД-19. Вкупниот број КОВИД-дијагностицирани лица во земјава од почетокот на епидемијата изнесува 287.481, бројот на оздравени пациенти е 269.014, на починати е 8.768, а на активни случаи изнесува 9.699.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Statistikat e koronavirusit për 24 orët e fundit

Објавено

на

Sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik, në 24 orët e fundit janë kryer 1.707 testime dhe janë regjistruar 465 raste të reja me KOVID-19, 20 të vdekur dhe 1.880 të shëruar, njofton Ministria e Shëndetësisë.

Nga 465 pacientë të infektuar nga Shkupi janë 341, Kavadari – 21, Strumica – 19, Shtipi -15, Kumanova -13, Ohri – 11, Prilepi – 6, Gostivari – 5, Velesi, Struga dhe Gjevgjelia nga – 4, Manastiri, Tetova, Kriva Pallanka dhe Bogdanci nga – 3, Kërçova, Koçani, Negotino, Sveti Nikollë, Radovish, Dibër, Probishtip, Krushevë, Makedonski Brod dhe Demir Kapi nga – 1.

Nga numri përgjithshëm i rasteve npozitivëve (920), janë regjistruar 92 reinfeksione.

Nga 1.880 të shëruar nga Shkupi janë 1.181, Kavadari – 81, Kumanova – 68, Manastiri – 63, Strumica – 56, Velesi – 55, Gjevgjelia – 39, Prilepi dhe Ohri nga – 30, Gostivari dhe Vallandova nga – 29, Kërçova, Tetova, Negotino dhe Radovishi nga – 19, Shtip dhe Struga nga – 18, Kriva Pallanka – 16, Koçani dhe Sveti Nikole nga – 12, Bogdanci – 11, Makedonski Brod – 10, Resnjë – 8, Dellçevë dhe Kratovë nga – 7, Berova – 5, Pehçe – 4, Vinica, Probishtip, Demir Kapi dhe Dojran  nga – 3 dhe Demir Hisar – 2.

Nga 20 personat e vdekur, gjashtë janë nga Shkupi (70v, 71v, 75v, 80v, 83v dhe 95v), nga dy nga Koçani (60v dhe 75v), Negotino (78v dhe 88v), Prilepi (72v dhe 77v) dhe nga një në Veles (78v), Kërçovë (66v), Kumanovë (83v), Ohër (93v), Sveti Nikollë (80v), Strugë (80v), Strumicë (76v) dhe Shtip (68v). Të gjithë personat e raportuar kanë ndërruar jetë në kushte spitalore.

Sipas regjistrit të personave të vdekur me diagnozë KOVID-19 nga “Moj Termin”, është raportuar edhe një person nga Resnja (72 vjeç), i cili ka ndërruar jetë në shtëpi.

Nga numri i përgjithshëm i të vdekurve, sëmundje shoqëruese janë regjistruar te 20 persona.

Janë kryer 1.707 testime përmes: ISHP-62, QSHP Shkup-0, QSHP Manastir-0, QSHP Prilep-0, QSHP Tetovë-0, QSHP Kumanovë-1, Klinika për Sëmundje Infektive dhe Gjendje Febrile-0, Mjekësi Ligjore-0, spitali laboratorik Kozle-0, KU Pulmologjia me alergologji -0, SPQ 8 Shtatori – 0, Instituti i Mikrobiologjisë-149, Zhan Mitrev (Filip Vtori) -95, Avicenna-85, Biotek-150, Sistina-47, laboratori Laor -0, Sinlab-2, Remedika-0, Plodnost-0, Genea-0, Nikob Lab-272, VFV Medical-40, Eli Medica-20, Rojal Medica-0, Spectra-MM-0, Rapid Lab-6, Zhan Mitrev Strumica – 0, Nova Lab Diagnostika – 0, Ramus-0, IPSH dhe ISHP (test i shpejtë) – gjithsej 778.

Deri më tani në vend janë kryer gjithsej 1.847.971 testime të KOVID-19. Numri i përgjithshëm i personave të diagnostikuar me KOVID në vend që nga fillimi i epidemisë është 287.481, numri i të shëruarve është 269.014, numri i të vdekurve është 8.768 dhe numri i rasteve aktive është 9.699.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена