Поврзи се со нас

Здравје и убавина

Костените како симбол на есента и извор на топлина, здравје и уживање

Објавено

на

    Ништо не потсетува на есен како топлите костени. Мирисот на костен, без разлика дали е печен или варен, секогаш создава чувство на удобност и топлина.

    Костените се појавуваат и се консумираат уште од праисторијата во Медитеранот и Азија. Првично, тие се одгледувале во Кина, Јапонија, а потоа римските легии ги донеле во Европа. Познато е дека на улиците на Рим во далечниот 16 век се продавале печени костени, па опојниот мирис и тогаш се ширел низ улиците на градот, исто како и денес.

    Костенот има црвено-кафеава боја и има мазна површина. Расте во шилеста обвивка која се расцепува наесен кога плодот зрее. Костените спаѓаат во групата на јаткасти плодови, но се разликуваат од нивните роднини (ореви, бадеми и лешници) по тоа што имаат помала содржина на маснотии и висока содржина на скроб и се единствените кои содржат витамин Ц.

    Костените се карактеризираат со посебен текстура и сладок, благ вкус. Познати се стотина различни видови на костени. Тие се генерално поделени на питоми и диви. Оние кои се питоми се јадат. Од друга страна, дивиот костен, кој за жал не се јаде, има лековити својства. Најчесто се споменува како помошно средство за проширени вени и оштетување на капиларите, а неговите екстракти се користат за подготовка на лековити препарати.

    Хранлива вредност на костенот

    Во однос на нутритивниот состав, костенот е сличен на кафеавиот ориз и е одличен извор на елементи во трагови (минерали кои ни се потребни во многу мали количини). Протеините не им се јака страна, но затоа се многу богати со скроб, а од овие плодови може да се направи и брашно. Костенот е единственото јаткасто овошје кое содржи витамин Ц, а е и одличен извор на витамин Б6. Костените се и добар извор на калиум и фолна киселина, како и на диетални влакна неопходни за правилно функционирање на дигестивниот систем. Костенот е храна со малку поголема енергетска вредност, бидејќи 100 грама печен костен содржи околу 245 калории. Иако плодот од костен е многу хранлив, тој е доста тежок за варење. Интересно е што печените костени содржат повеќе витамини, а варените костени повеќе минерали.

    Како да изберете добри костени?

    При купувањето на костени треба да се внимава на тоа дали плодовите се поголеми, сјајни, без дупки на лушпата, што е знак дека нема непожелни ларви. Кога ќе ги земеме во раце, нивната маса мора да одговара на нивната големина, а при тресење не смеат да имаат шуплив звук. Костените треба да се чуваат на ладно место до две недели, а корисно е да се провери дали на одредени костени се појавиле дупки и потоа таквите плодови да се одвојат.

    Костените како лек

    Високата енергетска вредност поради високата содржина на скроб ги прави костените одличен избор за спортисти, луѓе изложени на физички напор и деца. Со оглед на тоа дека се богати со калиум, а истовремено и со малку натриум, костените одлично се вклопуваат во исхраната на луѓето со кардиоваскуларни и бубрежни заболувања. Исто така, диеталните влакна во нив може да им бидат од помош на сите луѓе со неправилна столица.

    Чајот од листовите од костен е познат народен лек за респираторни проблеми како бронхитис и астма.

    Подготовка на костени

    Гастрономската апликација оди многу подалеку од едноставно уживање во варени или печени костени. Опсегот на јадења со костени е разновиден и се протега од супи до главни јадења до десерти и печива. Костените често се додаваат во салати и јадења со тестенини. Во многу земји ширум светот Божиќ е незамислив без мисирка полнети со фил од костени. Освен што се ужива со шлаг, пирето од варени костени (поради конзистентноста слична на компирот) се користи и како фил за разни теста. Се користи и при подготовка на сосови кои се служат со дивеч. Печените костени може да се исушат и сомелат во брашно, што дава богата и вкусна кора при подготовка на колачи и пити.

    Сподели ја веста:
    Advertisement
    Advertisement
    Advertisement
    Advertisement
    Македонијапред 2 недели

    9 мај – Ден на победата над фашизмот

    Гостиварпред 4 недели

    Прекин на водата утре во Гостивар, објави вечерва Комуналец

    Спортпред 4 недели

    Три злата и две бронзи за македонските борци на ММА турнир во Грција

    Рецептипред 4 недели

    Пролетна освежителна салата со јаболко и спанаќ

    Деца Родителипред 4 недели

    Шест корисни попладневни навики за децата кои одат во училиште и нивните родители

    Гостиварпред 3 недели

    Јован Филипоски и Лилјана Михајлоска од Гостивар се зет и невеста на Галичка свадба 2025

    Спортпред 4 недели

    Ливерпул по 20-ти пат шампион на Англија

    Видео емисиипред 3 недели

    ВИДЕО | Мајстор Рашит од Гостивар, прочуениот кројач со златни раце

    Писмапред 2 недели

    ПИСМА: Жители од зградите кај пазарот во Гостивар стравуваат од брзи возачи: Дали треба човечки живот да згасне за да се преземе нешто?

    Гостиварпред 4 месеци

    Празникот Водици во Вруток прославен традиционално со уникатни обичаи

    Гостиварпред 4 месеци

    Осветен Вардар во Гостивар – Масовно чествување на Богојавление – Водици 2025, топлината во срцата посилна од студот!

    Гостиварпред 5 месеци

    Бадникова поворка 2025 во Гостивар – Река од дечиња низ улиците го навестија Христовото раѓање

    Гостиварпред 7 месеци

    ПАТЕПИС: Во прегратките на Кораб – Светилиштата како вечност        

    Гостиварпред 8 месеци

    Одбележани 80 години од злосторот во Беличица-Почит за положените животи за слободна Македонија

    Гостиварпред 10 месеци

    Кинолошки спектакл во Мавровско, над 200 кучиња на Меѓународната CACIB 2024 изложба

    Гостиварпред 1 година

    Света архијерејска Василиева литургија во Гостивар со гости од Србија и чин на ракоположување

    Гостиварпред 1 година

    Со љубов и почит кон корените – „Танец“ одржа концерт во Гостивар

    Гостиварпред 1 година

    Водици 2024 Гостивар: Осветени водите на Вардар – Бог се јави, Навистина се јави!

    ОГЛАСИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

    Заследете нѐ на Facebook

    следете нѐ и на телеграм

    Advertisement

    Следете нѐ

    Advertisement

    Популарно изминативе 100 дена