Поврзи се со нас

Македонија

Маските во училиштата и сертификатите засега остануваат, за прележаните се продолжуваат на 180 дена

Објавено

на

Се уште сме во фаза на широка трансмисија на вирусот и рано е за укинување на ковид-сертификатите, смета Комисијата за заразни болести. Предлага продолжување на сертификатот по прележана болест од сегашните 45 на 180 дена. Оценуваат дека вакцинацијата останува најдобра заштита од КОВИД-19, особено од хоспитализација и смрт. Засега не се размислува за задолжителна вакцинација, туку како таа да се поттикне.

Според анализата на Институтот за јавно здравје на сите случаи на хоспитализации и смрт од КОВИД-19 во периодот од 1 до 31 јануари 2022 година, шест лица кои примиле трета доза завршиле со смртен исход. Сите смртни случаи кои биле контастирани имале коморбидитети, како што се дијабетес, карцином, кардиоваскуларни заболувања и обезност.

Претседателот на Комисијата за заразни болести Александар Петличковски вчера на прес-конференција информираше дека трите дози вакцина против КОВИД-19 во моментот даваат гаранција од над 95 проценти заштита од смрт.

Петличковски потенцира дека и во светот заокружен циклус на вакцинација веќе се однесува точно или на три дози или некаде има комбинации прележаност по две дози.

– Поентата е дека трите дози во моментот се тие кои даваат гаранција над 95 проценти за заштита од смрт и повторно тука има еден мал процент можност и човек вакциниран со три дози да заврши лошо, но шансите тоа да се случи се многу мали, вели првиот човек на Комисијата за заразни болести.

Посочи дека анализата на хоспитализирани и починати има за цел да одговори зошто имавме релативно висока стапка на смртност, а како проблем кој го лоцирале е слабата застапеност на третата доза.

– Втор проблем, односно втора дискусија која ја отворивме е шифрирањето на починатите од КОВИД и тука се обврзавме во следнава недела да имаме еден работен состанок со Заводот за статистика, со Институт за епидемиологија кои го изготвуваат овој шифрарник, за да направиме абдејт, бидејќи изгледа дека шифрирањето се води по методологија која е од почетокот на пандемијата, така што веројатно има тука некој развој и размислуваме да го освежиме начинот на шифрирање, односно на класифицирање на болеста, додаде д-р Петличковски.

Портпаролот на Комисијата за заразни болести, д-р Злате Мехмедовиќ на прес-конференцијата посочи дека не се размислува за задолжителна вакцинација, туку Комисијата разговарала како е можно да се поттикне вакцинацијата, со цел создавање колективен имунитет.

– Се размислува во насока на тоа да има и централизирана кампања за да може да имаме малку поорганизиран пристап до начинот со којшто допираме до граѓаните, за да им објасниме кој е бенефитот од вакцинацијата. Од друга страна, се размислува и за такви групи односно за оние што ни се најпроблематични. Пред се, тука треба да ги споменеме оние кои имаат сериозни коморбидитети, заболувања коишто ја влошуваат ситуацијата кога ќе имате КОВИД-19 пропратен како на еден од ризик-факторите којшто може да даде тешка клиничка форма на болеста или којшто може да даде смртен исход. Тие таргет групи сега се сериозно во фокусот, вели Мехмедовиќ.

Тој додаде дека се разработува брза стратегија која што ќе даде сериозен акцент на вакцинација за да се подигне колективниот имунитет.

Останува препораката за носење заштитна маска во училиштата. Комисијата за заразни болести вели дека досега не добила барање од родители децата на училиште да не носат маски и за тоа не е разговарано.

– Меѓутоа, ставот на Светската здравствена организација и Европскиот центар за контрола на болести е дека во затворени простории, меѓу кои и училиштата, треба да се носат маски од шестгодишна возраст па нагоре. Така што, согласно препораките на СЗО и врз основа на протоколите за посетување на настава со физичко присуство, секое дете треба да носи маска, изјави Мехмедовиќ.

Најави дека ќе се менува методологијата и динамиката за скрининг на училиштата. Ќе има помал број на тестови кои ќе покажат каква е актуелната состојба меѓу популацијата од шест до 18 години. Ќе се применува стратегијата „тестирајте за да останете во училиште“ која предвидува изложените ученици во одделенијата каде имало позитивен случај да можат да се тестираат со цел да се овозможи останување во процесот на настава со физичко присуство доколку се утврди дека направениот тест е негативен.

Сподели ја веста:
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Гостиварпред 2 недели

Девизниот курс денес според приватните менувачници во Гостивар и НБРМ

Гостиварпред 4 недели

Продавале девојче за 50 до 200 евра, меѓу уапсените има и од Гостивар

Вестипред 3 недели

Планинско велосипедска тура „МТБ Маврово 2023“ – Во тек е пријавување

Гостиварпред 3 недели

Тамара од Гостивар ќе ја претставува Македонија на Јуниорскиот Евросонг!

Спортпред 4 недели

ФК Гостивар по 9 години се врати во Првата македонска фудбалска лига

Писмапред 2 недели

ПИСМА: Граѓани од Гостивар реагираат на небезбедно градилиште

Гостиварпред 2 недели

30 дена притвор за гостиварецот пријавен за сексуално вознемирување на малолетната внука

Гостиварпред 2 недели

Во Гостивар утре хит комедијата „Обвинителка“ со легендарната Лидија Вуќичевиќ

Македонијапред 4 недели

За храна и сметки потребни најмалку 49.384 денари

Огласи за вработување:

Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

Вести

Maskat në shkolla dhe certifikatat mbeten për momentin, zgjaten në 180 ditë për ata që kanë kaluar

Објавено

на

Jemi ende në fazën e përhapjes së gjërë të virusit dhe është herët për të shfuqizuar certifikatat e Covid-it, sipas Komisionit për Sëmundjet Ngjitëse. Propozon zgjatjen e certifikatës për kalimin e sëmundjes nga 45 në 180 ditë. Ata besojnë se vaksinimi mbetet mbrojtja më e mirë kundër KOVID-19, veçanërisht nga shtrimi në spital dhe vdekja. Tani për tani nuk po mendojmë për vaksinimin e detyrueshëm, por si ta inkurajojmë atë.

Sipas analizës së Institutit të Shëndetit Publik të të gjitha rasteve të shtrimeve në spital dhe vdekjeve nga KOVID-19 në periudhën nga 1 deri më 31 janar 2022, gjashtë persona që kanë marrë një dozë të tretë kanë përfunduar me vdekje. Të gjitha vdekjet që u raportuan kishin sëmundje shoqëruese, si diabeti, kanceri, sëmundjet kardiovaskulare dhe obeziteti.

Kryetari i Komisionit për sëmundje ngjitëse, Aleksandar Petliçkovski dje në një konferencë për media informoi se tri dozat e vaksinës kundër KOVID-19 për momentin japin garanci mbi 95 për qind mbrojtje nga vdekja.

Petliçkovski thekson se në botë, një cikël i përfunduar i vaksinimit tashmë i referohet saktësisht ose tri dozave ose diku ka kombinime të përshtatshmërisë pas dy dozave.

“Çështja është se të tre dozat për momentin janë ato që garantojnë mbi 95 për qind mbrojtje nga vdekja dhe sërish ka një përqindje të vogël shanse që një person i vaksinuar me tre doza të përfundojë keq, por gjasat që kjo të ndodhë janë shumë të vogla. ”, tha njeriu i parë i Komisionit të Sëmundjeve Ngjitëse.

Ai theksoi se analiza e të shtruarve dhe të vdekurve synon të përgjigjet se pse kemi pasur një vdekshmëri relativisht të lartë dhe si problem që ata e kanë gjetur është prevalenca e ulët e dozës së tretë.

  • Problemi i dytë, pra diskutimi i dytë që hapëm është kodimi i të ndjerit nga KOVID dhe këtu u angazhuam që javën e ardhshme të kemi një takim pune me Entin e Statistikave, me Institutin e Epidemiologjisë që përgatit këtë shifër, për të bërë një përditësim, sepse duket se kodimi është bërë sipas një metodologjie që është nga fillimi i pandemisë, kështu që ndoshta ka një zhvillim këtu dhe po mendojmë të rifreskojmë mënyrën e kodimit, përkatësisht klasifikimin e sëmundjes, shtoi Dr. Petliçkovski.

Zëdhënësi i Komisionit për Sëmundjet Ngjitëse, Dr. Zlate Mehmedoviç, tha në një konferencë për shtyp se vaksinimi i detyrueshëm nuk po shqyrtohet, por se komisioni diskutoi se si është e mundur të inkurajohet vaksinimi për të krijuar imunitet kolektiv.

  • Po mendojmë që të kemi një fushatë të centralizuar që të kemi një qasje pak më të organizuar për mënyrën se si ne i afrohemi qytetarëve, për t’u shpjeguar se cili është përfitimi i vaksinimit. Nga ana tjetër, ne mendojmë edhe për grupe të tilla, pra ato që janë më problematike për ne. Fillimisht duhet të përmendim ata që kanë sëmundje të rënda shoqëruese, sëmundje që përkeqësojnë situatën kur ke COVID-19 të shoqëruar nga një nga faktorët e rrezikut që mund të japë një formë të rëndë klinike të sëmundjes ose që mund të japë një përfundim fatal. Ato grupe të synuara tani janë në fokus serioz, tha Mehmedoviç.

Ai shtoi se po zhvillohet një strategji e shpejtë që do të vendosë një theks të fortë te vaksinimi për të rritur imunitetin kolektiv.

Rekomandimi për vendosjen e maskës mbrojtëse në shkolla mbetet. Komisioni për Sëmundjet Ngjitëse thotë se deri më tani nuk ka marrë kërkesë nga prindërit që fëmijët të mos mbajnë maska ​​në shkollë dhe kjo nuk është diskutuar.

Megjithatë, qëndrimi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë dhe i Qendrës Evropiane për Kontrollin e Sëmundjeve është që maskat për ambiente të mbyllura, përfshirë shkollat, duhet të mbahen që nga mosha gjashtë vjeç. Pra, sipas rekomandimeve të OBSH-së dhe bazuar në protokollet për ndjekjen e mësimeve me prezencë fizike, çdo fëmijë duhet të mbajë maskë, tha Mehmedoviç.

Ai bëri të ditur se do të ndryshojë metodologjia dhe dinamika për skrining në shkollat. Do të ketë më pak teste që do të tregojnë situatën aktuale në mesin e popullatës nga gjashtë deri në 18 vjeç. Do të zbatohet strategjia “testi për të qëndruar në shkollë”, e cila parashikon që nxënësit e ekspozuar në klasat ku ka pasur rast pozitiv të mund të testohen për t’u mundësuar që të qëndrojnë në procesin mësimor me prezencë fizike nëse është konstatuar se testi është negativ.

Сподели ја веста:

Популарно изминативе 100 дена