Поврзи се со нас

Вести Гостивар

Математичка формула за прецизно паралелно паркирање

Математиката најде решение за еден од најчестите проблеми на возачите: паралелното паркирање.

Математичарот Сајмон Р. Блекбурн, од Универзитетот во Лондон, во соработка со компанијата Vauxhall Motors, измислил формула за прецизно паркирање во еден потег. Потребата од создавање математичка формула произлегла од истражување коешто покажало дека 57% од возачите, секојдневно имаат мака при паралелно паркирање на возилата

Математичарот ја искористил Питагоровата теорема и променливи: радиус на вртење на автомобилот, растојание од центарот на предното тркало до предниот дел од автомобилот и ширината меѓу веќе другите паркирани автомобили.

 

Сега полесниот дел! Еден вид превод на математичката формула во четири едноставни чекори:

– Застанете покрај автомобилот пред местото кадешто сакате да паркирате и израмнете ги вашите задни гуми со браникот од тој автомобил.

– Свртете ги тркалата надесно кон работ на тротоарот колку што ви дозволува воланот.

– Одете наназад сè додека центарот на внатрешната задна гума не се порамни во замислена линија со работ на тротоарот. Исправете ги тркалата, продолжете да одите наназад.

– Кога вашата надворешна гума е порамнета со истиот раб, свртете ги тркалата во насока на улицата и продолжете да се движите наназад.

Advertisement
Остави коментар

Напишете коментар

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!