fbpx
Поврзи се со нас

Македонија

Минималната плата од април ќе биде 15.194 денари

Објавено

на

Економско социјалниот совет вчера ја утврди висината на минималната плата, која со законското усогласувањето што следува во март секоја година, ќе изнесува нето 15.194 денари, бруто 22.146 денари. Оваа сума започнува да важи од април месец 2021.

Министертсвото за труд и социјала соопшти дека усогласувањето на платата се врши врз основа на законски предвидените параметри: една третина од порастот на просечно исплатената плата, една третина од порастот на индексот на трошоците на живот, како и една третина од реалниот пораст на БДП.

Во однос на реакциите на Сојузот на синдикатите на Македонија, кои се однесуваа на тоа дека во пресметката на минималната плата не треба да се земе последниот параметар – една третина од реалниот пораст на БДП, со образложение дека истиот е со негативен предзнак, односно тоа не претставува пораст, МТСП образложи: „Стапката на раст на БДП, како што дефинира и ДЗС, може да биде позитивен или негативен број, односно позитивна или негативна стапка на раст. Оттука Владата на Република Северна Македонија и Министерството за труд и социјална политика се должни целосно да го почитуваат и да постапуваат по Законот за минималната плата и при усогласувањето на минималната плата сме обврзани да ги земеме предвид трите законски наведени критериуми“.

Според пресметките на Сојузот на синдикати, минималецот требаше да порасне за 446 денари, односно да достигне 15.400 денари.

 

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Популарно изминативе 100 дена

error: Содржината е сопственост на Gostivarpess.mk!