Рецепти
Мора да ги научите: Неколку трикови за совршени тестенини
Тестенините се често присутни во исхраната на секое семејство. Ги има најразлични врсти, а подготовката им е навистина лесна и едноставна. И покрај тоа, се случува да не излезат како што треба, да се залепат за садот во кој се варат, да изгубат форма и вкус, да не можат да ги „поднесат“ додатоците и преливите и слично.
Искусните готвачи споделија неколку совети кои ќе им бидат од корист на сите оние што сакаат да подготвуваат совршени тестенини.
– Измијте ги тестенините со ладна вода, пред да ги ставите да се варат. Тоа ќе спречи не ви се залепат за садот.
-Никако не ставајте масло во водата во која се варат тестенините. Маслото не дозволува сосот/преливот да се соедини со тестенините.
-Од друга страна, солта е задолжителна. Мора да ставите доста сол во садот во кој ги варите тестенините. На тој начин, тие ќе впијат дел од неа колкушто им треба, за да го постигнат максималниот вкус.
-Најчеста грешка која се прави при готвење тестенини, е миење со ладна вода после варењето. Така им ја одземате сочноста и им го расипувате оригиналниот вкус. Како што вели првиот совет:измијте ги пред, а не по варењето.
-Тестенините треба да се извадат од водата ВЕДНАШ штом се сварени, за да не се раскашат.
-Секогаш ставајте ги да се варат во зовриена вода и никогаш не додавајте ладна вода при процесот на варење.
-
Гостиварпред 1 месец
Курсна листа на НБРМ и приватните менувачници во Гостивар
-
Македонијапред 2 недели
Денеска е Летник
-
Гостиварпред 2 месеци
Се потсетуваме, најсреќните на Водици во Гостивар кои го извадија крстот од Вардар
-
Македонијапред 2 месеци
Србите го слават Свети Сава – Национален празник на српската заедница во земјава
-
Македонијапред 2 недели
Денес е Прочка – Проштевајте и побарајте прошка од оној на кој сте му згрешиле
-
Гостиварпред 3 месеци
Во среда прва проба за бадниковата поворка во Гостивар – Пријавете ги дечињата
-
ФОТО ВЕСТпред 3 месеци
ФОТО ВЕСТ: Манастирот Преображение во Циглана осветлен за Бадник
-
Видео емисиипред 3 месеци
Емисија: НОВОГОДИШНО „НАРАЧАНО“ ИНТЕРВЈУ со Дедо Мраз | Gostivarpress.mk